Monday, August 24, 2009

Agenda Sebelum Puasa

Jumaat lepas balik kerja
kengkonon la nak beli barang2 dapur sikit sbg stok utk bersahur mahupun berbuka nanti.
Semangat tu kena ada
persiapan nak kena lengkap
Peti ais kena penuh
Baru lah kesabaran tu diuji seuji2nya huhu
So suami isteri ni, pegila ke Tesco mencari ape2 yg patut.

Sampai2 jer...tgk ramai yg memakai mask.
Time tu mmg ramai org pulak tu. Semua pun mempunyai misi sama mcm kami la tu.
Berpusu-pusu cari barang.
Si kami ni pun, beli la jgk mask, bak kata org, beringat sebelum kene.

Siap tgk2 cermin kat bahagan jual cermin dlm tesco tu
comel juga begitu yer.
Tapi kau takkan nampak bile mase ko senyum.
Senyum kat awek/pakwe lawa mane pun, org takkan nampak.
Songeh la sensorang dlm mask tu.
Itulah kekurangannya.

Dan yg pasti.
Supply utk GULA adalah nan ado!
Ura-ura kata gula mencukupi
ni sampai seredak-seredak gula pun aku tak nampak...inikan pula plastiknya.
Kang aku angkut troli gula yg kosong tu kanggggg.
Haih...

Troli kami takdela penuh mana...ala-ala kadar aje.
Waktu balik tu...
Kami ni di datangi oleh seorang budak yg pada awalnya aku nak ignore je.
Yerla,
peminta sedekah ni kadang2 tak bole layan sgt kan...mcm2 bende skrang ni.
aku dgrla suara budak kecik tu,
"Makcik, makcik...saya nak minta derma"
MAKCIK?
Gagaga
Nampak sgt kalau aku dari belakang mcm pompuan dah beranak 5 ok
Nak tergelak pun ada mase tu :P

Aku pandang kat adik tu, comel je...
Rupenye die bukannya nak minta derma mcm biase2 tu...
Ni utk sekolah akak die.
Alaa,
yg dulu2 kalau time skolah, nak minta charity utk skolah,
cikgu bagi kad kuning hanya satu dlm keluarga suruh penuhkan.

Tak kisah la brape dpt, tapi kalau yg paling byk dapat kumpul derma, ada pulak saguhati.
tapi aku dulu...takdenye nak ke kedai mana2 ke, pegi shopping kompleks ke mcm adik tu sedang buat pergi dari rumah ke rumah ke...
Semuanya aku serahkan kepada ibu dan bapaku
See? Oke takkkk? baca dgn nada Eric Leong
Takpela, ayah dan ibu aku byk kenalan, so minta dari kenalan2 dorang senang sikit...takdela nak malu2 nak mintak dgn org tak kenal kan? alasan bole pakai ke ni? haha

So bebalik kpd adik tu..
sambil2 aku isi kad kuning tu...
Aku ni dgn ramah tanyala akak die sekolah mana, die dtg dgn sapa..
Bila aku dah pulangkan kad tu je,
aku nak tanya, nama dia ape...terus die lari.

Erk.
Baru prasan aku sedang memakai mask.
Ape, die ingat aku orang jahat ke?
Atau die ingat aku pembawa virus?
Punyalah semangat pakai mask.

10 Komen:

Dayu said...

semangat pakai mask kejap je
pastu rasa rimas
pastu entah mana je mask tu
bila dah selsema berhari2 baru nak risau..

so camne pose??

BuTtErFlyInFraMe said...

hahah hanie siyes kelakar citer itu..heheh..betul, sy pun hari tu pakai gak mask g kedai konon nk beli wedding stuff lah..pass by one of kedai2 baju, then minah jaga kedai tu leh pulak tanya kawan dia "weh weh, dia tu ada H1N1 ke??" siyes bernanah hati telinga dengar..huhuu..

pasal kad kuning, bg sedara mara je isi, siap paksa lagi nihh..hehehehe

m@Ri@ said...

heheh..samelah kita kad kuning tu sll bagi mak abah isi je..hehe..

p/s:adik tu takut kot sbb tgk hanie pakai mask..sbb tu die lari..

astalavista said...

hukhuk..budak tue rabun tue..sebab tu dia panggil makcik,,

@yue said...

ihik..macik macik...ensem la pacik
*larikkkk!

puan.farah. said...

huhuhu..pakai mask untuk keselamatan..tapi i malas dan rimas

huhuhu..geram kalau ada orang panggil makcik kan..tapi sekarang dah biasa

hidden.wing said...

haha, part sempat tgk cermin kat tesco tu mmg tak tahan.

*on the way balik keje, nampak sorg lady pakai mask color biru, corak winnie the pooh. aik, mcm fashion plak dah mask ni hehe!

aiesya said...

hehehehe..
kitorang beli satu kotak supply mask..
mmg mula2 rimas..tapi pk kan baby dalam perut..
gagahkan diri gak pki..
g OU..org lain stylo2..kitrg jer yg pki..hukhuk!!..

slamat berpuasa!!!

;)

[ Hanie ] said...

Dayu:
heee betul tu, rimas jgk bile pakai mcm transformers tu :P skrang dah tak pakai dah, bile la nak tegar nih pun tatau huu.
Puasa ok ok ajer ;)

BuTtErFlyInFraMe:
heheh kelaka jgk pengalaman kamu ye :D Tu la, kire nak pikir senang je kumpul duit :D

m@Ri@:
hehe same ye, anak2nya ni tunggu dah siap sajork :P

astalavista:
hehe bukan itu sahaja, itu membuktikan badan sudah membesar dgn jayanya! gagaga

kak ayue:
pakcik je? Makcik ni bagaimana? gagaga

puan.farah.:
hehe kalau panggil makcik oleh2 org yg dikenali, bole terima lg..ni dr org lain, adalah terasa sesuatu haha

WLT:
haha buat mane yg sempat, tu je byk cermin :P
hohoho sgt cute! mana ade jual? mau brape pulak harganya tu isk2

[ Hanie ] said...

aiesya:
heee betul tu, kamu sgt penting utk memakainya :D TQ, slamat berpuasa juga