Tuesday, July 21, 2009

Menjawab Pertanyaan :D

Dengan ikhlas hati saya menjawab beberapa soalan dari pandangan/pengalaman aku :D

Soalan 1 : Dari nurulzia
anie..nak mintak petua..mcm mana nak hilang parut jerawat? i since pregnant naik jerawat..pastu apelagi..pi kutis kan..ade la lubang..i tgk muka u dah baik sgt2...bagi tips ya dear..oh..teruk dah muka ku ini..

Dari Hanie:
terima kasih Puan NurulZia, muka saya juga bermasalah sebenarnya. Mungkin hormon dah agak stabil kot, tu yg dah bertambah baik :D
Memang dulu, dari sekolah hingga waktu belajar Universiti dulu, mmg teruk muka ni dgn jerawat, tak caya sila tanya my classmate a.k.a coursemate a.k.a teman sebilik tapi lain2 katil itu, Wina :D
Bila tengok muka mcm takde jerawat, tapi cuba cubit2 usap2 pipi, mmg menggerutu. Aku mengalami jerawat di dalam kulit, dan memang aku amat suka mengutis,mengorek agar bendasing yg sgt degil itu keluar :D

Aku rasa sejak aku tersalah guna pencuci muka, tu yg merebak.
Setelah agak lama menderita berkeadaan begitu, aku telah di sugestkan utk menggunakan produk Himalaya (Neem). Tujuan produk ini adalah untuk membersihkan darah kotor yg bole menyebabkan jerawat. Sila refer entri ini Masalah Jerawat.

Ia berkesan pada aku. Tapi sebelum kawen dan beberapa hari selepas kawen, aku dah terlupa nak makan ubat ni. Nampak jgk la jerawat dah mula2 tumbuh :D
Dan makan pun main taram jer sekarang ni....

Dan bagi pencuci muka / moisturiser, aku masih menggunakan Olay Total Effect. Tu dua je aku guna, cream mlm ke, Toner ke, aku memang tak pakai. Pernah aku try toner, tatau la sebab kulit aku tak sesuai ke ape, kulit aku jadi kering terkopek-kopek.
Jadi aku tak guna toner dah lepas tu, jadi fobia.
Tu je la kot penggunaan harian aku :D

Soalan 2: wanie
salam.congrats erk.cantik la tdung nikah tu..beli kat mana yer?? saya crik kat area pkns xdepun yg camtuh...tatau nk cr kt ne lg.bgtau la detail kedai dia kt maner.

Dari Hanie:
Tudung waktu nikah tu, saya beli di ampang park. Hanya tudung putih kosong, siap dgn owning tanpa labuci/diamond. Rasanya kat jalan TAR atau PKNS pun byk selendang + owning tu. Dan murah2.
Yg diamond dekat owning tu, saya tambah sendiri, ade jual dekat kedai di jln TAR bahagian arked sebelum SSF tu. Ada lorong, dan kedainya area2 situ.
Ianya sticker, dan bole di iron utk lekatkan pada tudung. nak lekat2 kat baju pun ada jual kat situ :)
Just RM 30 harga labuci/diamond yg berpelekat dan aku siap suruh dorang pasangkan sekali :D
Mungkin you all ada tempat lain yg bole dicadangkan?

7 Komen:

nurulzia said...

thanks for sharing..i pernah mkn himalaya tu sblm kawen..dia kuar lagi bayak..xsesuai kot ngn sy..

dialicious said...

Nurul,masalah kita samalah.biasenye parut ni gene dr family jgk.some ppl yg xde skin problem jerawat berbakul2 pun still xde parut.elok je licin bersih wpun dh picit2 sesuka hati.Apakata u pegi Ting skin clinic kt jln imbi.Situ consultation RM30 je.ade mcm2 cara die suggest.cuma sgt ramaiiiii org.Kene queue luar kedai b4 9am n yeah everyday mmg camtu.hhuhu

Anonymous said...

umm..dulu saye bnyk sgt jerawat..tak pernah brenti..rasenye petua yg plg elok..jgan terlalu risau kan jerawat tu..jgn cube macam2 produk sekaligus..dan yg paling penting..jangan sesekali picit jerawat tu..lama-lama akan bekurangan..insyaallah..

NURUL said...

hanie ok ke produk himalaya tu? nurul sejak pregnant pun makin naik jerawat. sama masalah dgn nurulzia. skrg try pakai sabun papaya kurang sikit. beli yg mahal2 mcm loreal mcm tu gak masalh jerawat tak kurang2. dulu nurul tak ada masalah jerawat. skrg jer baru timbul.

miss to be mrs said...

salam
suka ngan entri ni
ke2 2 post y honey write mbntu maslah saya

b4 gn prdk himalaya ni
honey der minta nsht dr mane2 pakar tak?
sy pn mgalami prob jrwt
tak truk tp krg selesa

:)

hanimndroid said...

betul2, i just went there last two weeks. ada satu building, atau row tu, dia ada service buh diamond2 tu. hanie, betul x dia punya iron tu mcm iron board... hehhee, eh seyes ni. tp nak bgtau exactly tu xtau, sbb i think sbb sampai situ adalah sbb sy lost, hahahah

[ Hanie ] said...

nurulzia:
ouhh really? rasanya die keluar lg byk tu sebab nak bersihkan darah2 tu, hehe mungkin la. try tanye kat kedai die :)

diah:
mekaseh di atas pandangan anda hehe :) ehhhh murah la tu kan? rm30 je.

Anonymous:
thanks for your opinion, betul tu, tak elok kalau picit2...hehe tp bile tangan dah gatal, tak bole pun, itu yg dibuat jgk..haha pastu nyesal sendiri kan? :D

nurul:
sebab perubahan hormon mungkin. Tp saya tatau kalau utk pregnant lady mkn ubat ni mujarab ke tak. Try pegi kedai himalaya di KLCC or mid valley (kalau tak silap) ade farmasis yg bole direfer mungkin :)

miss to be mrs:
TQ for visit :) erm mengenai refer to doctor tu, hanie tak pegi. Terus try produk tu, tp one of my friend ade try jgk..tp die nampak kesannya lagi. It's takes time tau. maybe 2 or 3 month baru ade kesannya. Sebab nak cuci darah yg dah lama bertapak, tu yg ambil masa kot :D

hanim:
haa betul la tu, iron kapit-kapit tu :P