Thursday, July 9, 2009

Bukan sesi main masak-masak lagi




Sudah berkahwin, haruslah kena mempertingkatkan ilmu dan kehandalan membuat2 keje2 di dapur yer Puan Hanie?

Ayah aku cukup risau masa beberapa bulan sebelum majlis aku....die tgk anak dara die ni, jarang benor masuk ke dapur....kang dah kawen nak bagi laki mkn apa ni?

Hihihi...
Memang menggeletar ok bila nak masak utk suami awal2 ni...
takut kang die tak berkenan ke...tak sesedap yg die harapkan ke kan?

Beberapa hari ni, ade dah yg kami berselisih pendapat mengenai masak-memasak ni, suami saya ni agak handal juga bab-bab dapur ni :D,
Si isteri: "ibu saya bubuh ni laaa", "ibu saya tak bubuh tu pun", "betul ke mcmtu?"

Agagaga, camno tu?
Bila dua2 dah bekerjasama masuk dapur, mau tgh2 mlm suami lapar suruh masak, dah jadi mcm pukul 11 pagi dibuatnya kami berdua :D

Ni tgh ada mood nak kumpul2 resepi.
Ada cadangan web atau url mana2 yg you all telah try masakannya?

Meh la bagi suggestion yerk :D

p/s: semalam berjemaah memasak asam pedas, hihihi boleh tahan :D

19 Komen:

wiena said...

wahhhhh...dh mula masak ye. ehehe..selamat mencuba resipi baru. masuk mamafami fotopages. resipi dia semua sedap2. wina dh byk try resipi dari situ....coba jgn x coba.

nurul aziyana said...

samer la kiter hani..slalu berselilsih pasal masak..kadang2 yana nk amsak alih2 die yg sudahkan sbb yana masal nk gaduh bubuh itu ini, masak gtu gni..erm blh bukak blog k.liza http://hanieliza.blogspot.com/
bnyk resepi kt cni

nurulzia said...

bestkan main masak2..mcm i,main campak2 je..dari dulu masa blaja mmg suke masak ukt hubby..dari mulut terun ke perut..hehehehe..tapi siyes petua nak ikat suami ialah 2 bende ni..jaga mkn dia..atas dan bawah..hope understand..bila jaga 2 ni kan,InsyaALLAH pegi mana2 pun suami ingat kat u..

Anonymous said...

http://resepi.mesra.net/
paling banyak resepi2 makanan

-intan-

ungu violet said...

saya dulu, tak belajar masak pun.
lepas kawen terus automatik pandai.
nasib si ein keje makan je tak byk komplen.haha!

Mrs Zamzuri said...

sedap ke tak sedap ke.. suami mesti akan ckp sedap.. sebabnya???

nak mampus ckp tak sedap???

p/s : itu ayat suami saya. hahaha

~ Hariza ~ said...

kat sini pun byk..
http://www.resipi.com

~ Hariza ~ said...

eh,
silap info..
ampunn.. :D
http://www.myresipi.com

bukannya www.resipi.com

m@Ri@ said...

samela dgn sy hanie..mmg tak pandai masak..abah mmg risau giler siap bgtau keluarga husband wkt die merisik..haha..n skrg masih belajr n mengumpul resepi..kami same2 belajar berdua kt dapur sbb 2 2 mmg tak reti masak..agaga..

princessdHani said...

Hanie, my wedding is about 4 - 5 months frm now.. my parents still doesnt trust me to masak even for them.. nanti for hubby apatah lagi! haha

p/s: my Beh sangat terrer masak! lol! hahaha

Jehan Najib said...

ala.. slow2 wak.. lama2 pandai la tu :D

http://dapurcomelku.blogspot.com/
http://hanamemories.blogspot.com/
http://resipidiana.blogspot.com/
http://yummylicious-jun.blogspot.com/

GreenJade said...

xpe slow2..lame2 nnt handal lah tuh

lain org lain carenye..kekadang masak2 ni bkn bley ikut 100% sgt...kna kretif, ringkas tp sodap & x terlalu complicated gitu hehe

cube surf sini byk resepi best2: http://hanamemories.blogspot.com/

cikin said...

kat page cikin ade senarai blog yg pasal masak2 nih.. g kat list "jom blaja masak ngn yg pakar" hehehe...

anil lutaze said...

waaa...hanie dah memasak utk suami..saya bila lagi???alamatnye lambat lagilah..rumah saya masih berantakan..dapur x nmpk apa brg lagi...ruang tamu hampir x nmpk...yg bersepah brg2 masa kawen dan hadiah2 yg berlonggok lagi...hahahaha

Fathiyah said...

syah mmg tak reti msk lgsg.goreng telur pon tak tau.so,dia mkn je apa yg bini dia nih msk.hahaha ;) kte msk simple2 je awak.jrg sgt2 kte msk nasi+complete dgn lauk.konon2 nak diet.hehehe.

byk link web resepi ni ghupenye.blhla den try gak

[ Hanie ] said...

wiena:
hee thanks dear. Dah tgk fp mamafami tu, tp ade term/bahan2 yg hanie tak brape nak paham :P hehehe nak kene buka kamus la cam gini nampaknya :P

aziyana:
hehee tu ar kan. Bila suami dah start tunjuk kehandalan masak2 ni, si isteri kena berundur sedikit, kang merajuk kanggg :D

nurulzia:
wahh terima kasih kerna memberi tips berguna :D inyaallah akan di beri perhatian ;)

intan:
terima kasih puan intan, Ko dari dulu mmg dah master masak2 ni...time skolah2 pun, dah pernah rasa masakan ko heuhuheu :P

Farah:
tu la, ade yg mcmtu, sebelum kawen tak reti, lepas kawen...otomatik timbul ilham :D haha bagusnya die tak komplen ;)

mrs zamzuri:
hahaha betul2...kelakar la kamu berdua ni :D

hariza:
hee tq so much ;)

maria:
hehe mmg seronok sbg aktiviti harian kan? saya pulak, balik tukang bwk resepi2, kemudian masak bersama2 :D

princessdHani:
heheh really? same situation kite ni. Dulu kita mase bujang, bukan tak reti masak, cuma malasssss sikit hihi :D

Jehan Najib:
hee insyaallah, usaha tangga kejayaan kan? :D byk nya link, TQ so much jehan :D

kak jade:
betul tu, takat ni, try2 dari resepi, byk yg akan jd ikut nk tambah rasa sendiri :P try and error hehe

cikin:
hehe sgt bagus link2 itu. Thanks cikin :)

anil:
hee takpe anil, slow2. Kemas2 dulu, kang tgk ade yg tak kemas, mood nk masak pun tak timbul kan?
hehe betul2, hadiah2 kawen saya masuk dlm bilik tido. Bilik tido tak terurus dgn baik lg :D dapur dah lengkap pulak...heuhue.

fathiyah:
heheh bagusla kalau suami tak cerewetkan? senang keje. Nak nak pulak, kalau si isteri yg dlm diet atau mmg kurang mkn....lagiii nak senang :D

[yAN!e][pUTraJAya] said...

www.mesra.net bnyk resepi yg boleh dipraktikkan dan panggil la rakan2 utk menjamah

hahhahha

newlifenewbeginning said...

we're both in the same world :) cuma saya start bebetul dari zero..tak penah memasak before this u know..skang suami asyik nak makan je masakan kita hehe..

so far bg org dungu cam saya ni..myresipi punya website is d best la

[ Hanie ] said...

yanie:
heee TQ so much...insyaallah, kalau dpt kalahkan chef wan satu ari nanti ye..(berkurun lagi la kotttt :P)

newlifenewbeginning:
haha okla tu, usaha bawa kejayaan kan? lame2 power lagi la tu :)