Tuesday, June 16, 2009

Membelai Diri Ke Spa

Cendana Pakej : sila klik utk view lebih besar


Sabtu 2 minggu lepas, diri ini telah berkesempatan ke Spa untuk membelai diri yg dah kematu dan berlengas ni. Aku pilih Cendana Spa di Seksyen 7, Shah Alam.

Lepas servey2...blog hopping bagai, tgk mcm harga pun berpatutan, hanya aku sorang je pergi seems tunangku ada hal yg tak dpt dielakkan, jadi pergilah membawa diri berseorangan.

Untuk kesini wahai bakal2 pengantin, sila buat booking dulu ye.
Mereka akan melayan anda sorang sahaja (pengantin) dalam satu2 masa. Jadi booked awal...

Ke sana sambil memegang map di letakkan di Stering, mula2 cuak jgk, kot kot la aku tak penah pegi area tu padahal dlm shah alam je huwhuhaua. Maafkan ketidakcekapan saya walaupun berada di kwsn Shah Alam itu sendiri.

Cendana Spa tu rupanya dlm kawasan Pak Li seksyen 7 nun. 

Memandangkan aku ade appointment lain ptg tu, aku buat appointment dgn Spa ni seawal kedai nak bukak lagi..yakni 10 pagi! Tp aku sampai awal lagi dari tu...punyalah semangatkan, org jakun tak pernah pergi Spa :P

Memang aku sorang je customer yg ada, so aku dilayan khas di situ :D

Tanggal ape yg patut, 1stly rendam kaki dulu dlm air...sambil diberi air halia utk minum, utk menambahkan kejakunan aku, lalu aku berkata:
"Dik...kaki akak ni kering laa, terkopek2"
"Takpe kak, nanti kita scrub"

Tak nyempat2 aku bertanya kan? Budak tu pun terkejut :P

Pastu masuk sauna pulak...tiada pakai ape, hanya diberi disposible panties je yer.
Sila jgn terkejut mcm aku hihihi.

Dah kata first time masuk Spa, bab sauna tu pun aku kagum.
Tak sampai 2 minit, akan rasa mcm ade org spray air kat badan. 
Menitik-nitik mcm mandi. Dlm kepala duk tak percaya tu peluh aku ker.
Aku ni mmg manusia yg susah nak berpeluh, lari la berpusing-pusingan pun, blum tentu peluh...ini masuk dlm tempat sauna tu, berduyun-duyun yg keluar.
Sure tok nenek toksid dlm badan ni terkejut bile aku masuk sauna ni kan?
Haha sgt berkesan....harus mcm teringin nak ade sauna ni kat rumah..takyah pegi jogging, takyah exercise, ko duduk je dlm tu sambil tgk tibi :P

Sedang mengagumi air2 yg keluar dari badan ni, kak sal dtg,
"Dah berpeluh dik?"
"Dah akakkk...mcm mandi dah ni" 
"haa dah kluar la toksid dlm badan tu, ok dah, adik boleh keluar"

Menyosallll aku ckp dah mcm mandi tau...aku nak biar lama dlm tu, baru la kurussssss.
kalau aku tau, aku ckp tak keluar2 lagi peluhnya.
Padahal dah 15 minit aku dlm tu. Lemak pun dah meleleh dah kot cik adik oiii.

Lepastu kena body massage plak. Body massage ni takde dlm pakej pengantin, sebab sepatutnya pedicure & manicure. Tapi disebabkan majlis aku dah dekat, kak sal cadangkan tak perlu buat padicure manicure tu, takut2 nanti inai tak lekat. Tu yg tukar kpd body massage tu.

Wahhh saat yg aku tunggu2 utk badan ni diurut, di pulas, dipicit menjadi kenyataan jua.
Memang sedap nak nak pulak kaki aku ade sengal2 aritu...mmg terpaksa tahan je la penangan urutannya..Terbeliak-beliak mata tahan sakit.

Kemudian body scrub dan lulur.
Masa aku baring utk di lulur bahagian belakang, ntah mcmmane, lepas di scrub, aku rasa dibiarkan terlalu lama. Dah la lulur tu sejuk ya amat, aircond pulak dipasangkan sebab nak bagi cepat kering...aku yg dah baring muka mengadap kebawah ni...berckp la sorang-sorang bila nak abis. 
Sebenarnya duk tahan nak terkucil bagai.
Nak jerit, tak sampai ati plak...muzik bali yg dipasangkan sungguh nyaman tu, tah2  dorang tak dgr pulak. 
Jadi....mengomel la aku sorang2 muka kat bawah tu. 
Kak sally tu sampai je, aku suh die hold dulu nak scrub badan...hihii

Kemudian, mcm2 la yg kami ni sembangkan la, tips2 utk hari majlisla, kehidupan lepas kawen la...tetiba mulut aku ni ramah nak bertanya itu ini.
Ehhh ilmu tu beb, kang tak tanya....tak lengkap ilmu di dada. Jadi ambik kesempatan tu tanya mcm2..bab2 ilmu rumah tangga dlm dan luar mmg aku laju sikit kott nk tanya hahaha

Kemudian, masa utk mandi bunga pula atau Naik seri pengantin...
Vahh Vahhh
Mandi bak puteri, ambik gayung tangkai panjang tu, curah2 kat badan. Sambil nyanyi,
Suuuuriram....suuuuuriram ram rammmmmm
Baru feel mcm puteri zaman dulu....kahkahkah.

Aku tonyoh2 ros2 yg ade dlm tab tu kat badan konon nak bagi keluar bendasing2 kat badan ni...
Sangat nyaman...
Dah selesai, aku pilih hair treatment bukan facial. Sebab dah dekat sgt dengan majlis aku...aku takut ade ape2 effect kat muka ni pulak.
Ni pun best, sejukkkk je kulit kepala masa die letak ape tah aku tak pasti namanya...masuk dlm steamer pun akan rasa mcm duk dlm peti ais je kepala ni :D

Selesai...
Terus aku jd member yg lepas ni  pegi bole dpt 10% diskaun.
Memang di recommend pada semua :D 

Cadang nak pergi lagi esok atau lusa...mau nyanyi2 lagi :)

p/s: Spa yg utk pakej pengantin tu mengambil masa 6 ke 7 jam...sila set jadual anda betul2 ye :D


13 Komen:

@yue said...

dik non...cite pung pang..puk pak...
reganya tak cite :p

::zAsyikein:: said...

waduh2 kok persiapan menjelang hari bunga2 nih... hanie kind to share brape $$$ tuk semua tuh..diri ku ini memerlukan spa itu..sebab??? seblum kawen xpergi xsempat..nk tuntut kat husben..ehehe

dialicious said...

bestnye rase feel mcm ade kt tmpt tu..huhuh..how much altogether/?kalo nak both mani&pedi n body massage bleh ker?

farhanna said...

wargh nak g gak.. cm best je~

[ Hanie ] said...

kak ayue:
huwhuahuwa dah letak dah..terlupa tadi, maafkan saye :D

syikien:
utk pakej pengantin, rm 270. Ade byk lagi pakej2 nye...ade promotion hanya rm150 utk 4 jam treatment sempena setahun pembukaan dorang :D

diah:
Mine is rm 270..hehe boleh2, just add up sikit

farhanna:
mmg best..try la ;)

dialicious said...

hanie..sila berhenti berblogging ok..pengantin sepatutnye bz..pegi buat2 bz..hahaha..sedeylah cari hanie kt Ym dh xde..insya Allah Sabtu ni diah dtg wedd Hanie jgn buat2 x kenal plak..malu nanti.heheheh

The Mrs-Bride said...

Hanieeee... Hehehe! Besh kan gi SPA? Dulu me gi kat Serenity Spa kat Bluewave Hotel tu.. Sbb situ leh wat Bridal SPA utk couples.. Syiok! Gi skali ngan Tunang then separated by own rooms.. Hihihi! Eii x sabar gi ur Wedding this Sunday.. Ehh Sunday ke Saturday? Nape Diah sebut Saturday? Heh.. Lama x nampak kt YM.. Bz ekk! Yayyy kawan lamaku udah mau kawennn.. ;D

dialicious said...

nita:bestnye pegi dgn couple..my fiance mane nak..huhuh..ha'ah sunday..saje sebut saturday nak tgk Hanie alert ke tak..huhuhu

fizz said...

oh indahnyaaaa org dh nk kawen. tp sempat lagi blogging yerk? isk3

cikin said...

bestnyer... cm nak try gakla.. heheheh... cikin nih jakun gak ngn spa.. hehehh..;P

GreenJade said...

vahhh sgt syedap time bersiram iuew hooh..

** sgt2 dekat dgn umah ku...juz lintas pagor umah jek kikiki..sok2 kalu ke sane lg buat2 le tesinggah2 ke villa beta ek heheheh :D **

ungu violet said...

wahhh best2!!!

selamat pengantin baru ya hanie.
rasanya tak dpt dtg, hanie pun tau kan?all the best dan semoga semua berjalan lancar :)

[ Hanie ] said...

Diah:
hehehe yer, sedang bz la ni cik diah. Ouhhh bz dlm hati & kepala lebih byk :D Hehe sile perkenalkan diri tau nnt, takut hanie tak prasan termental blok time nervers2 tu :D

Nita:
hehehe tu la, ingatnak buat kat serenity juga, tp my fiance tak dpt pegi tu yg pegi sensorang :D Yep my wedding ari ahad hehehe. Jgn salah ari plak, kang jenuh tunggu :P

fizz:
heheh sempat2 kan aje, curi2 mase yg amat sikit terluang inin :D Syok kah? seram ade la ni huuu

cikin:
hehe tu la, kalau 1st time mmg rase lain mcm. Ni dah buat dua kali..dh mcm buat rumah sendiri pulak huhu

kak jade:
lorrr dekat saje ke. syokla bole pegi spa ari2..sure kulitmu bersih bersinar bak bintang kan? auww :P

farah:
thanks farah...it's ok. Hanie paham. You take care k. Doa pun dah cukup bg hanie :)