Tuesday, May 26, 2009

Rumah Idaman?

Lepas kawen nanti aku duk mana?

Soalan ni dah banyak kali diutarakan oleh teman-teman, org sekeliling tatkala menerima berita majlis aku.

Jawapan aku mudah:
Tinggal di rumah Tunangku diami sekarang..yakni rumah ibubapanya tatkala usia muda dahulu yg sebelum ni disewakan kpd org lain. Silap2..rumah tu lebih tua umurnya dari kami ngehngehngeh. Horror je bunyinya kan? Kawasannya..takyahlah dinyatakan di sini :-)

Keadaan rumah yg agak usang ditelan arus permodenan, mmg lah sgtttt jauh modennya.

Insyaallah, 'Rumah Idaman' kami akan menyusul kemudian, rancang dan kumpul duit sahaja, buat mase sekrang..tinggal lah dulu ditempat yg ada.

Yang aku tak berapa nak berkenan dengan kawasan di situ adalah sifat kejiranan yg di takuk lama dan sangat 'selfish'!
Lantaklah, duduk beratapkan rumbia, berdindingkan ranting kayu pun, kalau hidup dgn jiran  yg menghormati dan tak pentingkan diri sendiri lebih baik  drp duk rumah yg elok-elok tp pentingkan diri sendiri...mcmtu baik dok dlm laut.

Ya!
Selfish sebabnya, penduduk kat situ buat suka hati sendiri mahu PARKING, mahu SIDAI baju dihalaman org lain....dan mcm2 lagi yg aku pun tak sangka ade lagi mentaliti org 'bandar' yg mcm ni.

Sampai nak parking pun kira macam:
"Ni parking saya dari dulu laa..."
"Abis kalau saya org baru tinggal sini...parkingnya mcmmana?"

Nak ikut keturunan parking ke apa ni?
Konsider lah sikit, kalau satu rumah...1 parking jer. Ni nak kira berapa tahun tinggal situ...betul ke tu?

Mau kata kamu ada sembilan biji keta...semua hak kamu? Kang aku parking atas bumbung rumah kamu kang....sila duk diam2 yer?

Tu yg nak ada timbul parking tgh jalan la....bersimpang siur parkingnya lah. Kot motor bolela nak simpang siur bagai, mau kata loriempattan? Ada yg kena penyet langgar lori yg tak bergerak tu.

Haihh..
Nak bersuara...orang baru.
Tu belum cerita bab sidai baju tempat org lain tu...lagi hanginnnnnn!

Tunggu aku duduk sana, aku buat pagar empatpolohempat lapis!


p/s: Rumah kami tu takda pagar..tu yg free-free je org sebelah menyebelah sidai baju...Aghrhhgrhh...tertekan!

7 Komen:

myheart said...

erks..kawasan perumahan kat mane tu..cdgan wat pagar empat ploh empat lapis tu mmg dipersetujui..hiks..baru mereka tau

::LiYa:: said...

kene tabur beras kunyit neh...
hahaha...
buat 'pagar' selapis,
tp yg invisible punye...
=p

Dayu said...

buat la pagar hanie

isskkk, kalau kawasan dh lama gini la masalahnya
kita yg baru ni nak join sama
kalau tmpt baru
pun masalah gak..takde jiran

@yue said...

ha pe kata wat je pago..pago jaring tu pn xpa..asal jgn org kaco kwsn..

aleena said...

perghhh xmalunye orng cam tue siap sidai kat kawasan orng..
ape bute ke mata diaorng..hee:P

[ Hanie ] said...

myheart:
sebuah kwsn lama di lembah klang :P
tu la, lebih dari tu pun akan dibuat kalau mereka tidak paham2 huu

Liya:
huu...mcm seram je bunyi nye :D
takpela, tgkla mcmmane usaha kami nnt..hurmmm

Dayu:
tu la, yg tu masalah lain plak kan. Haih, tp kalau org dah buat tatau je dan tak 'paham2' tu yg buat geram tu.

@yue:
tu lar,
asalkan ade sempadan dah dgn org lain. Nnt la..akan diusahakan...tunangku tak terusaha je lg tu huu :P

aleena:
haa tu la yg kami tak paham, aritu bole dgn slumbernye menyidai tuala depan mata ini. Dia but derkk jer. Dlm hati ni, menyirappppp!

[yAN!e][pUTraJAya] said...

rumah idaman ku....ialah...

KUARTERS POLIS....hehe leh tgk abg2 polis bujang yg hensem2....hahhaha

(^_^)

♣♣ Yanie Putrajaya ♣♣