Thursday, May 14, 2009

5pulohsen...5pulohsen!

Tetiba teringat cerita lakonan Azean Irdawaty tu...gila best lah, aku kalau tgk tu..memang tak pernah jemu....sebab tertarik dengan lagu 5pulohsen yg dinyanyikan oleh 'Esah' itu :D

Entri ni bukan nak bangkitkan hal cerita tu, cuma kisahnya...aku agak tidak ambik kesah dan hanya menggunakan jer teori yg mungkin dah luput dan tak boleh diterima pakai lagi.

Kesahnya....Bab mengepos Kad Kahwin.

Aku dah selesai menghantar first round kad-kad kawen aku. Selama ni aku hanya tau, yg utk kad jemputan/kad raya, setem yg diperlukan hanyalah 30sen. Dulu aku antar kad raya...lepas jer.

Sebelum ni, ibu aku ada bertanya...kalau nk antar kad ni, berapa sen? Aku dengan yakinnya menjawab, kalau ber gam, 30sen...kalau tak, 20sen sahaja.

Rupenya, semalam ayah aku pegi pos ofiz... rate dah berubah. Dah naik...satu kad utk 50sen!!!

Macam mana nihhh? Aku risau tak tersampai je kad2 aku tu yg boleh tahan byknya...iskkkkk.

Sejak bila pulak dah tukar harga ni? Aku tatau punnnnnnn?

Ibu aku ckp...kalau sampul putih, mungkin dorang boleh consider lagi 30sen pun sampai.

Tp sampul kad aku, dah la color cream...siap kerawang2 bagai..adakah dengan sebab itu....kad aku akan sampai lambat atau ade ape2 cas yg dikenakan???

Tapi kemungkinanla..org yg bakal terima tu, terpaksa bayar 20sen lagi untuk cover nilai 50sen tu. hihihi :P

Kepada sesiapa yg terkena cas 20sen tu....harap maaflah yer.
Bakal pengantin ni tak sengaja :D

15 Komen:

Amy-Wan said...

eh..yeke? dah naik 50 sen ye? adesss...nasib baik la x hantar lagi...kena la bli stem 50sen pasni..ish ish..

@yue said...

ehhh rate tu dah lama la yang...dh naik dlm setawun dua gtuuu...nyeh²...

@yue said...

tambah lg...

time ai kawen dulu pn dh kene caj 50 sen tawww...dulu=setawun lbh dh...

he he he....

@yue said...

lg tambahan *cam gile kose je nih smpai 3 komen dlm 1 entry..wakakaka

kawan baru ni buh 30sen gak..sampai..tp tu la sampulnya putih kosong jek yang...

Fitriah said...

pejabat pos tu kate..sampul corak2 50 puluh sen..n penah gak kawan dpt kad kawen die kene p bayar kat pejabat pos tu lg extra 20sen br leh amik kad tu..huhu

Mrs. Amie said...

Hanie, Amie dh dapat! Thanks ya..

Yup, mmg bukan 30 sen lagi..Kad mcm tue mmg 50 sen..

p/s - AMie punya RM1.90 dulu harga setem shj..agagagag

[yAN!e][pUTraJAya] said...

[saya lom dapat lagi kad itue...harap maklong....hehehe]

nurul aziyana said...

haha yana still guna 30sen tp sampai jugak..kui2..mungkin kecik kot dan smapul putih

::zAsyikein:: said...

wah..costing gak gak kan 50sen..eheheh kein dulu 30sen jer...alhamdulillah smpai la...tapi sampul cream colour tp xder kerawang bagaila...nway slmat pgntin baru in advance!!!

~ Hariza ~ said...

adus..
terasa lak sbb iza keje kat pos malaysia..hehe..
a'ah..rate skrg dah 50 sen..
tp kdg2 ada gak posmen yg hentam je..hntr gak surat tu..tak cas pun yg 20 sen..but maybe lambat sikit dr yg biasa..

The Mrs-Bride said...

hanie.. alaa kalo letak 30sen pun me rasa sure sampai punyaaa... lain la kalo hanie post jauh2 kat utara ke selatan ke.. tu maybe kene la kol 50sen.. hehe!

btw, got ur card already!! 30sen nye stamp, sampai jer kan! hihihi.. btw, lama giler x jumpa kan.. zaman hingusan dak2 sekolah dulu jer last.. haha! insyaAllah me & husband will try to make it.. tapi kalo dah meletup, sorryyyy sgt2 ekk..

take care tau.. thx for inviting us! :)

m@Ri@ said...

eh ye ke dah naik harga..maria pun ingat 30 sen...huhuhu..

[ Hanie ] said...

Amy-Wan:
tu laa agak mengkonpiuskn jgk ni. Ade je yg sampai pulak huhu. Yg jauh2 yg dorang ketatkan sikit kot :D

@yue:
hahaha gile kuasa yer...ouhhh dah lama rupenye rate nya bertukar, hehe selama ni main guna je ajaran lama tu :P

Fitriah:
haa tu la, agaknye tgk tempat. Kwn awk tu area mane yer?

Mrs. Amie:
haa dpt dah? selamat je kan sampainya walau guna 30sen? hihihi. Mak aihh setem je dah rm1.90, pokai ar mcm tu heuhuehue

yanie:
encik posmen dah terbekenan kot :P Tu dia simpan huu

aziyana:
ouh yeker, tu la ade je yg boleh sampai walau sampul color lain pun. Hihihi

zAsyikein:
dulu pun, takdela lama sgt pun lagi kan? huehue TQ TQ :D

Hariza:
haa ade pon org yg bekerja di pos office memberi komen heheh TQ for your info, lepas ni utk lebih selamat, sila ikut aturan :D

The Mrs-Bride:
haha yer, nita dah pernah tau mcmmane rupa hanie di waktu dolu2. Sgt tembam kannnn?
hehe yer, paham, kalau dpt dtg, jemputlah yer :)

maria:
hee tu lah. kalau tak bertanya aritu, sure sampai bile2 pun tatau :P

Dayu said...

i pun tertanya2 gak aritu
setem 30sen dah tampal
tapi malas nak pikir, edar je
sampai je
yg luar kl pun dah terima
setem 30sen gak
sampul kaler je..takde lak derang kena caj lebih
jgn risau lah hanie
sampainye kad tu

umyra said...

aiyoo..sudah tukar kah?
me selamber je guna setem 30 sen dengan begitu yakin. alhamdulillah sampaiii..tapi me lupa nak tanya diorang kena top up 20 sen tak? ahaks..ayoyoyoyo..malunye den kalau diorang kena top up.