Thursday, April 30, 2009

Perihal Borang Pendaftaran Nikah Tunangku

Urusan pendaftaran nikah utk tunangku...adalah sangat banyak dugaannya!!

Sampai terkeluar kata-kata begini, "Kita ni takda jodoh kot"

Astaghfirullahulazim!!! Mengucap makcik.

Terus aku berdoa menadah tangan:

"Ya Allah ya Tuhanku, Kau tabahkanlah hati tunangku yang comel ini, diatas segala dugaanmu. Amin"


Encik comel, sila banyak2 kan bersabar yer. Dah setel pun kan? :D

Kisahnya macam ni....

Kami ambik sekerat hari pada hari pertama..Setelah merempit untuk mengambil IC (tunangku kehilangan IC sebelum ni) di JPN, Melawati, kami terus ke JAWI yg terletak di area Tasik Perdana tu. Bayangkan dari Melawati ke Tasik Perdana tu berapa jauh? Dah la nak kejar masa lagi, takut tak sempat siap, yakni masa tu dah pun pukul 2.30.

Rempit punya rempit...dengan panas tak hengat...sampai jua akhirnya.

Berlari anak ke tempat pendaftaran tu, berjumpa dengan pakcik yg duduk di meja pertanyaan. Dia tanya kami datang atas urusan apa, kami cakaplah nak submit borang nikah.

Lepas dia semak-semak bagai, rupanya ada satu ruangan yg tak lengkap, iaitu..pengesahan dari Kariah Masjid tempat tunangku! hishhh...so tak boleh proses aritu. Balik dalam keadaan kecewa  ok! Yang aku pun tak perasan tang tu. Ingat sah terus kat JAWI je. Haihhhh.

Terus pula merempit ke Kariah masjid kawasan rumah tunangku. Bila dah sampai, cari pula Tok kadi nya..ada notis tertera: Waktu Urusan hanya dari 9 - 11 pagi sahaja. See?

Jadi memang sia-sia lah berpeluh ketiak...berempit sakan sampai ke betis kain baju kurungku...tugasan tidak dapat selesai! Sabar hanie, sabar fazli....kita pi mengtekedarah dulu. Memang tak boleh setel aritu jgk :(

Then esoknya, tunangku pergi la lagi jumpa dgn Kariah masjid tu. Kebetulan dia ambik cuti untuk setel kan hal ni...Sampai di sana, Tok Kadi tu boleh berkata-kata begini: "Jumpa saya balik lepas smayang Jumaat lah yer, saya ada kerja sikit" Haaa?? Dah tau jumaat timenya lain waktu urusan, bole tak letak kat papan kenyataan tu siap2? isk isk iskkkkk.

Jadi tak boleh juga setel. Time ni encik tunangku tu dah panas hati dah. huuu

Kemudian, Isnin pula dia cuba jumpa, time ni aku tak ikut. Alhamdulillah, dapat pengesahan dari Tok Kadi tu dan terus ke JAWI. Sampai2 di JAWI...ada kertas putih bersih yg tertera satu pengumuman yg boleh menghangatkan hati iaitu bertulis,

"Maaf, Sistem Tergendala Hari Ini"
See???

Seharian plak tu down nya! Jadi, maka dengan itu, dapat rasai apekah perasaannya? Tu yg keluar ayat kat atas tu :D

Dengan nada pujuk si tunangnya ini, " Takpa, esok saya pulak pergi sorang k. Sian kat awak"

Tapi esoknya kami pergi berdua juge :D Tak ramai pun time tu, lunch time pun dorang buka. So tak sampai setgh jam, selesai tugas.

Memang la berdugaankan org2 nak kawen ni? Lepas ni, ape pulak dugaan yg akan melandaaaa....dabushhhhh!

11 Komen:

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sEmua tu mengUji kesabaran kita sebenarnye kan..
finally siap juga.. hee~

pasni bOle kawen dengan best!!! hehe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

@yue said...

alalala cyg mucuk comel dua org nih...

gtu la nk kawen..korang hengat senang ke nak kawennnn haaa????

keh keh keh!!

Yanie said...

sabar eh...tu sume dugaan...

ungu violet said...

dugaan dugaan..
sabar ye hanie..
semua dah settle kan??

dialicious said...

Hanie..yg Qariah tu mmg terang2 dh tulis dlm borang kan..heheh..boleh dtg aje rumah diorg tp kene call dulu.Maklumlah kita ni org muda manelah kenal sgt..time puasa br berjemaah..huhuhuh

fizz said...

sabo je la hanie :P dugaan tu namanya. tak meriah la kalau tak ke hulu ke hilir nk kawen, ye tak? :))

myheart said...

uhuks..btol la..mmg akan ada bnykk dugaan..huhu..

m@Ri@ said...

time maria nk kahwin dulu nak jumpa tok imam sampai 4 ke 5 kali baru dapat jumpa die untuk confirm nak nikah..ulang alik ambik cuti 2 3 hari..still tak dapat jumpa dia..sabar jelah..

Mrs Zamzuri said...

hehe.. kite pon byk jgk dugaan b4 kawin tuh. tp alhamdulillah semua setel. yg penting kita nih kena sabar dan byk2 berdoa. insyaallah...

[ Hanie ] said...

Ruly tO be mYself 'Qa:
ngee, btul tu ;) Dah ade lesen utk ke stage yg seterusnya

@yue:
hahah ingatkan sonanggggg je kak @yue. Pasni nak kene nuntut ilmu batin plak dgn kak ayue..muhehe

Yanie:
yer, byk lagi dugaan yg bakal melanda hik hik :D

ungu violet:
my part blom setel, tok kadi nak tgk muka. Ingat bole main kirim kat ayah je pegi antar borang...huehuheu

dialicious:
takdela Diah. Yg borang dari JAWI die tulis penolong pendaftar jer, takde pun ckp Qariah pun. Ade lagi satu cek list, kate kene pegi Qariah, tp mane nak perasan, dok tgk borang tuuu jer uhuhu

fizz:
hahaha meriah tu mmg meriah. Tp menguji tahap kesabaran tau. Kang tak kena gaya, bole bermasam muka :P

myheart:
heee kene kuatkan hati

m@Ri@:
haa mcm tu yg taknak tu kan?

Mrs Zamzuri:
betul tu puan qimie :D Boleh huru hara kalau tak kuatkan hati dan byk bersabor ye tak? heee

Dayu said...

takpe
dah selesai dah pun kan
tp tu lah, bila dugaan byk cmni
mesti lagi appreciate kan

so dh boleh proceed side hani lak
jgn sampai jadik perkara sama
check betul2 smua borang2 tu

gud luck hani