Thursday, April 16, 2009

HIV Test....Here I comeeee!

Pagi ini berkesempatan untuk meninjau dan membelek borang untuk ujian HIV aku dan tunangku.

Setelah berdiskusi agak lama dengan Intan semlm, aku mendapat kepastian walaupun aku tinggal dan alamat IC di shah alam, masih boleh membuat ujian di luar kawasan Selangor. In her case...dia pegi buat kat Teluk Intan nunnn..lagi jauhhhh dari aku yg nak buat kat KL ni jer kan, tapi dia kawasan sepang. So...fakta telah pasti, boleh buat kat luar kawasan.

Sebelum tu, ayah dah berpesan, nak kene buat kat klinik kerajaan seksyen 7 shah alam nnt. Adeh, kalau boleh aku malas nak ambik cuti sebabkan hal HIV ni, yg mana tak perlu pun ambik masa sampai seharikan? Waktu operasi utk cek HIV ni pun, rata2nya petang 2-4. Nanti nak hantar borang kebenaran berkahwin, nak ambik cuti lagi? Dah la cuti aku dah sikit dah ni....nak simpan nak honeymoonnnnn lagi kan? :P

Jadi, perkukuhkan lagi niat aku nak cari klinik kerajaan area KL sahaje.

Bila aku dah telefon2 klinik kerajaan yg ada (refer dari borang HIV tunang ade nama klinik yg terlibat).First sekali aku call, org tu ckp..

Aku: Akak nak tanya, kalau saya ni dari kawasan lain bukan KL, boleh ke nak buat HIV test kat situ?
Akak tu: Tak bolehhh dik...kene ikut kawasan laa...
Aku: ye ker kak?
Akak tu: Iyerr...ikut kawasan adik la.
Aku: Tapi ade je org sebelum2 ni ambik, kalau luar KL pun boleh jer?
Akak tu: Sini kene ikut kawasan....buat apointment dulu kalau nak dtg.
Aku: Takpela kak, kalau sy kompem, sy call balik. Terima kasih.

See? Tak boleh pulak?

Aku call klinik yg lain plak...dengan jayanya kata boleh kalau kawasan lain2...tapi hanya free 23 april ni, baru ade kosong kalau nak dtg yakni Khamis depan!

Pastu, utk meyakinkan aku lagi, aku call pulak klinik yg kat shah alam tu...samada bole tak org KL dtg situ buat HIV test? Sebenarnye soalan aku nak tau.....

Aku: Akak, boleh tak kalau org selangor buat kat klinik kerajaan KL je? sebab sy keje.... bla bla bla bla..
Akak tu: Boleh, takde masalah

See? Senyummmmmmmm lah aku kan?

Jadinya, aku call lagi satu klinik yg berhampiran tmpat keje aku yg bole walk in takyah buat apointment...Ade satu klinik kat kg pandan, soalan yg sama jgk aku tanya...dia kate bole, dan dia pesan agar dtg 5-10 minit awal sebelum waktunya...sebab dorang ade limit untuk sehari.

Sonang cite aku....esok pegi sana..buat ujian. Takyah tunggu 23 april baru nak buat...minggu depan dah boleh proceed untuk borang2 lain pulak kan?
Alhamdulillah....

p/s: Thanks to Mrs Amie juge yg pagi2 tadi dah msg die tanyekan hal ini :D TQ tau

13 Komen:

ungu violet said...

tak kisahlah mana2 pun boleh buat..klinik ni je mengada2 tak nak buat!

Mrs. Amie said...

yes..klinik jer ngada2 tak nak buat.. dorang nie banyak hal la.. tue la klinik kerajaan nie..payah betul...mcm kat tmpt amie, org luar kawasan tak boleh bt kat situ.. ntah apa2 ntah...tue yg setengah kata boleh, setengah tak boleh...sedangkan mana pegi pun, testnya tetap sama.. yer tak? heheh

@yue said...

cucuk je sndri mik darah..
*larikkkk!

::zAsyikein:: said...

hey hanie...wah nk gie amik HIV test?setahu Kin, masa kin nk amik dulu org JAIS bagitau xkirala awak asal mana nak kawen kat mana daerah sekalipun, ujian HIV boleh dilakukan dimana-mana klinik yg berdaftar di dlm Malaysia....ehhehe...
nway sronoknyer nk kawen...mcm nk ulangi lagi the moment itew...rindu!!!...

My's (Nama glomor hahah) said...

hola hanie ... da buat test tuk HIV ek .. MY TAK BUAT LAGI tunang my 2 banyak sogeh nak pg kerajaan je.. tak tahu la bl nak buat test ... Geram Jer rasa ... Ngan peragai Tunang my yang suka lengah2 masa nie..

fizz said...

eh mmg kena ikot kawasan ke. kite baru wat appointment aritu kat klinik dengkil. mase call tu die ade tanya "awk kat mana?" kite ckp cyber lah. dh tentu kite keje cyber... tp kawennye kat shah alam. ekekkee. lantaklah. redah je!
anyway, klinik shah alam tu kena wat appointment tak? kite call asek engage manjang

intan said...

mekasih wat aku xde ker? huhuhuhuhu

[ Hanie ] said...

ungu violet:
heee tu la pasal, buat org lagi konfius, kejap bole, kejap tak..iskk, malas nak argue lebih2 jer td dgn klinik kate tak bole tu..huhu

Mrs. Amie :
btul tu..sini ok..sana tak ok, padahal proses tak sampai sejam, ye tak? Patutnya bagila standardise, tulis siap2 kat borang HIV tu siap2 samada bole atau tak bole buat kat kwsn2 lain...kan senang mcm tu? hishh

@yue:
hahaa, cucuk sendiri, surenya NEGATIF saje resultnya :D

zAsyikein:
ye ker ade bgtau mase ambik borang? heheh tu la, hanie ni borang pun ayah yg ambikkan, so die tatau la ape yg kite terkonpius bagaikan, lupe nak pesan suruh tanye..huuu. Hepp, anda sudah lepas, kami la kami2 ni plak rasainya huehue

My's:
heheh payah jgk kalau ade laki yg 'liat' sikit ni. Kena sebut slalu...ajak pegi, kalau liat jgk...iskk susah tu huu. Kan nak kawen sekali seumur hidup, kenala rajin2kan diri, jgnla harapkan sebelah pihak je. Nikmatilah setiap moment persiapan berumahtangga itu dgn sebaik2nya. Kawen bukannya slalu! ;)

fizz:
kalau klinik tu ok...ok jer.Yg penting pejabat agama tak kisah pun mane2 asalkan ade ujian tu ye tak?
Klinik seksyen 7 tu? Tak kene appointment pun, die kate walk-in jer dari 2-4ptg tak silap. Eh harinya...tak ingat huu. Kite try call senang je, cube call pagi2 sikit :)

intan:
hahaha makasih makasih makasih cik intannnnn.... :D

The Mrs-Bride said...

hehehe tu larr.. gomen clinic nih everytime gi mmg kene byk bersabar jer.. tp mmg x kisah wat kt memane pun kan.. me kawen kt s.alam gak tp wat HIV test kt KKSK (Seri Kembangan).. so takde masalah plak! haih.. good luck with the preps tau! have fun jgak.. ;)

umyra said...

hanie..
tu la..kekadang ntah hape hape je diorang ni..tak tau tapi bagi jawapan mcm tauu..

sebenarnya boleh je. me orang johor. buat test kat Selangor. boleh je..jaij terima je kptsn hiv test tu.

saje je ngader org2 ittew

[ Hanie ] said...

The Mrs-Bride:
hoho yeker...hehe TQ TQ, fun? tu la nak cuba tanak tensen2 kuikuikui

umyra:
ouh gitu..hehe tu la, jgn la bg pening pd bakal2 pengantin kan? :D

-v-~~geina~~-v- said...

hai hanie...nk wt HIV test erk...jgn tkt2 tau..tk cakit pun..ehhehe..

nk buat HIV test ni..mmg kene ikut kawasan mana kite tinggal..tp klu nk wt tmpt lain pun bole...cuma kene buat app..
geina hr tu buat kt kmpg...padahal duk kt ptrjy...kebetulan cuti lama..so terus wt kt sana je la..heheh..=P

so mcm mana??dah settle ke??
tk lama lg kan???berdebar2 tk??hehehe=P

[ Hanie ] said...

heheh, sudah siap! yerr, haruslah berdebar aih :P