Friday, March 13, 2009

Bersediakah Aku?

Bila ambil job di JB baru2 ni....first time aku alami situasi di mana, kedua-dua pengantin, ibu bapa pengatin perempuan harus membaca taklik. Selalunya pengantin saje. Kurang rasa sedih tu.

Bila pengantin lelaki baca, aku tak rasa apa lagi. Yerla, bg diri pengantin lelaki sendiri mungkin time ni la, terasa segala tanggungjawab dah terpikul selepas akad.

Kemudian, ibu kpd pengantin perempuan pula diminta membaca taklik. Pada mulanya ibu pengantin taknak baca...tapi tok kadi suruh jgk. Tapi ibunya, hanya berpesan secara sendiri jer tanpa meliat teks yg ada. Sangat sayu. Luahan dan amanah dari ibu kepada si anak yg dah terlepas dari tanggungannya. Haihhhh....aku yg nk ambil gambor ni pun terkaku...aku yg sebak sgt!

Pastu giliran pengantin perempuannya sendiri yg membaca taklik. Lagi la sayu....walaupun baca mengikut teks yg diberikan...tapi, perasaannya....adoi tak bole nak ckp. Mata aku dah sedikit berair masa ni. Hmm...

Kalau la aku di tempatnya masa tu,agaknya tak terluah kot. Sendu aku ni lain mcm sikit. Mau senyap sunyi jer jadinya.

Bagi aku...tinggal beberapa bulan jer lagi. Lepasni, tanggungjawab dah makin berat. Tiada lagi nak bermalas-malasan tak buat kerja rumah atau memasak tapi skali sekala boleh kot :D Ayah aku selalu tanya...mcm mana la aku nanti bila dah kawen...hihihi die tgk anak die ni slalu ngelat je buat keje rumah :D

Aku bukannya tak reti, cuma buat masa ni, nak la bermanja2 dgn ibu ayah ku jer...pasni dah jd isteri org....semua kene buat sendiri DIBANTU oleh suami. Betul? :D

Taktau lah mcm mana perasaan aku nanti di hari nikahku. Sedih? Gembira? Teruja?

Tak sabarnya nak menanti hari itu.....

gambar dari Flickr

9 Komen:

ungu violet said...

mujur selangor tak ada baca taklik..kalau tak mau lencun mekap ku!!!

@yue said...

errrr...
akak dlu x ckup tisu tau hanie!
bygkan ayah yg nangis...ohooo sungguh syahdu dia melepaskan ank bungsu dia nih...
gua pn pe lg..uwwwaaaaaaaaaaaaaaaa!!
*wakakakakaka

Dayu said...

hanie
dah tgk sendiri kan mcm mana majlis akad nikah kat johor
adat kat johor mmg penuh dgn simbolik
penuh rasa kasih sayang
penuh kesayuan
dayu tak tahu la nanti mcm ne
mau menangis sepenuh hati
*ni pun dh rasa sebak dah ni*

dah lah dayu ni sorang je anak pompuan
confirm mak ayah lagi sedih
waaaarrggghh!!!

Fuzuri San said...

ooo.. patut lar gamba2 time nikah arituh senget benget!! dia bole lyn perasaan rupenyeh.. huuu..

m@Ri@ said...

em..kedah takdek bacaan taklik ni..kalau tak mesti abis mekap ku pd hari itu...tp walaupun takdek taklik tu..comot gak mekap ku..kena marah dgn kakak..nth sebak semacam je..huhu...anyway my abah pun risau waktu sy kahwin dlu..sbb sy adalah anak bongsu pompuan die yg mmg tak reti n sll ngelak dr wat kerja umah..hahah..skrg dah jd isteri..yup serius berat tanggungjawab itu..tp ku gagahi dgn penuh kesabaran..=)

p/s:looking forward ur wedding..

easyou said...

sayu rasa.. tp aritu tok imam beri option ttg sesi penyerahan ibubapa..

mujurla ada option, so sesi airmata tu masih boleh dikawal lagi..(^-^)

HANA said...

sob sob... dah mula nak rasa sayu ni... tapi inilah hakikat kehidupan..
;p ;p
all the best

Memey Anuar said...

hanie,
Johor kan ikut Program Keluarga Sakinah tu kan? mcm Mawi n Ekin.
Nnt hanie kena x? hehehe

Dont worry. Sendu dan syahdu itu perlu di hari menjadi isteri :D

[ Hanie ] said...

ungu violet:
hee tu ar pasal. hish2...tak dpt byg jgk kalau kite alami taklik tersebut :P

@yue:
really? huehue dasat tu. boleh buat drama sebabak kan? hehe.

Dayu:
haiyoh...nanti kongsikan suasana tu nanti yer. Kena bersedia mntal mulai sekarng ni Dayu ;)

Fuzuri San:
erk, dah tgk kah? senget kah? haha tu tiru skill awak la syg :P

m@Ri@:
hee tu ar kan, slamat tak kena. Btul2..lg la hanie ni pun anak pompuan sorang...tu yg die risau tu :D Hee...berdobar den bile ckp pasal my wedding :D

easyou:
option? maknanya boleh pilih yer? hehehe ok ar tu,buat pengantin yg tak tahan..sure je laju pilih yg taknak bace teks tu :D

HANA:
yeah..btul2. Berat lg tanggungjwb dimasa depan ye tak? :D

Memey Anuar:
ehh? tak kena kot..sebab ikut hanie (selangor) atau kena jgk sebab bakal husband org JB? huuu