Thursday, February 5, 2009

Pandangan Peribadi dan Tips Fotografi

kredit kepada Fuzuri Design

Nak kata aku ni terel sangat bab ni, memang tak. Banyak lagi benda yang harus aku timba ilmu dan kongsi pengalaman. Tapi entri ini adalah setakat mana yg aku tau yg mungkin akan terlepas pandang oleh bakal pengantin.

Sikit jer. Janganlah you all cakap aku ni memandai2 pulak kan, Jika ada pandangan dan tips dari you all, mari kita kongsi bersama ye tak? Jangan busuk hati ok?

Tips utk Majlis Akad Nikah

kredit kpd Fuzuri Design

  1. Pastikan anda beritahu segala rancangan majlis kepada fotografer anda. Bagi detail lebih baik utk majlis ni senang utk fotografer anda bersedia sebelum majlis. Kalau fotografer tak mintak pun, you all bagitau. Nanti takda kelam kabut.

  2. Bagi tau famili juga mengenai perjalanan majlis. At least kepada tukang perantara. Kalau nanti nak ada sesi bergambar bersama famili, pastikan jgn ade bercanggah pendapat dengan fotografer. Selalunya fotografer nak snap beberapa keping family potrait & gambar pasangan utk sedikit outdoor session mungkin. Yerla, pengantin perempuan dah makeup hampir 2 jam, takkan tanak ambik gambar kan?

  3. Paling penting, ini pendapat AKU, pengantin perempuan haruslah duduk bersama-sama dengan pengantin lelaki dan tetamu yg hadir. Tidak tunggu didalam BILIK. Sebabnya? Pengantin perempuan mesti nak dengar Lafaz Ijab Kabul husband you all kan? Nak rasa jugak nervers tu, kalau ada video takpa, boleh tengok balik. Kalau takda? nak harap sanak saudara imagine kan majlis tu? Lagi SATU, pengantin perempuan dah siap bagai nak rak, 2 jam makeup, last-last hanya duduk dalam bilik menanti? Aku rasa ini tersangatla tak berbaloi.

  4. Dari segi fotografi pulak, fotografer anda mestila nak merakamkan mcm mana keadaan anda ketika menanti lafaz akad, mendengar khutbah nikah, mcm mana keadaan anda tersenyum, ternervers, termenangis, senang citer, moment2 candid yg tak mungkin dapat diulang. Yer tak? Itu tugas fotografer. In my point of view, bila kejadian ini berlaku, aku 'agak' frust. Sebab banyak moment candid yg 'sangat jarang' kita dapat, tak dapat dilakukan.

  5. Sebab tu aku prefer kalau majlis akad di buat di Masjid, dah pasti pengantin perempuan akan turut serta. Tapi terpulang pada keluarga pengantin, mungkin mereka ada pandangan tersendiri :D


    Tips untuk Majlis Persandingan

  1. Sentiasa senyum! Walaupun ada masalah yg berlaku, ada tak kena, tak puas hati dengan makeup ker, just lupakan sekejap.Just bagi senyuman dan enjoy your day...ok? Ni fotografer nak ambik gambar ni, kang monyok jer, bukannye boleh edit kalau you all tak senyum kan? :D

  2. Pastikan pengacara majlis tau mengenai majlis fotografi keluarga atau tetamu yang hadir. Bagi detail, pihak mana dulu yg akan bergambar, selalunya, pihak lelaki dulu (kalau majlis di belah perempuan) dan begitu juga sebaliknya. Bila dah tiba giliran tuan rumah, jangan ada yg TERTINGGAL,especially kaum keluarga terdekat. Dah pernah berlaku, last-last pengantin frust. So, prepare awal2. Bagitau family sesi fotografi tu. Lebih afdal, kenalkan kaum keluarga terdekat kepada fotografer supaya senang utk candid family yg lain.

  3. Untuk outdoor, sebelum majlis, beritahu idea you all berdua kepada fotografer terutamanya tempat. Kalau boleh pilih lebih dari satu tempat agar gambar anda dapat banyak view. Takpun, tempat yg sama, tapi banyak view :D Dan jangan malu yer? Takpa, sekali seumur hidup jer. Time ni la you all nak possing2 sakan yer tak? Yang memang kaki possing, memang takda masalah :D. Lagi sonang!

kredit kpd Fuzuri Design


So tu je la kot serba sedikit tips dan pandangan aku, kalau ada yg tertinggal, boleh la tanya yer. Wahh dah mcm konsultan plak dah hihihi. Takpe, kongsi2 ilmu kan?

Sekian, terima kasih :D

16 Komen:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

bila baca n3 yu...
ai rasa mcm ai lak yg nak akad nikah

ha ha ha...perasantan sunggoh...!

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

ungu violet said...

good info..saya akan pastikan sentiasa aware dgn lense photog nanti!!hahaaa

m@Ri@ said...

ala..nape post tips ni lambat..huhuhu...kalau tak leh practic aritu..time kenduri aritu kucar kacir je ambik gamba..tak sempat je rsnya..huhuh..gamba pun tak byk..huhuhu..

aisyah said...

huhu..lagi satu tips kepada pengantin...minum minuman tenaga!!!
penat beb cam nak ngais punye penat!!hehehehehe..

ops..cukup tido pun perlu! hehehe

ps: ingat nak buat lagi satu outdoor, but tgk korang nyer jadual cam penuh jer..huhu~~

aisyah said...

eyh..lupe...
cantik nyerr pasangan kat atas tuuu....
siape yer..?
hukhukhuk!!

ps: loving the pictures dalam sticky! cant wait for the next one!
nyummm~~

MyAishah said...

hanie, thanks for teh info eh?? aisha ni lagi la tak pandai nak posing2...

The Mrs-Bride said...

good info hanie! keep it up.. ;)

Memey Anuar said...

ungu violet,
kalau nmpk lense pon, buat2 x nmpk tp senyum :)
xbest jugak kalau semuanya posed pictures kan?

hani,
another thing, i personally think photographer and team kena pandai direct the photoshoot la because not all couples pandai posing. and malu summore kan.

mcm previous photographer i tgk, dia bgtau apa idea dia, apa result yg dia nak so pengantin dpt idea mcm mana to pose betul2.

dpt pengantin kayu dan malu, rugi la kan byr mahal2 tp gamba very the xde yg special.

sbb tu hanie jadi manager FD kot? ;)
hehe

ungu violet said...

kalau semua gambar tgh pandang camera mcm mengada2 lah pulak kan?!heheee

dialicious said...

Thanx dear for sharing!nak lagik tipssss..hehehe

[ Hanie ] said...

[yAN!e][pUTraJAya]:
hehe sila sila, mari berakad bersama ;)

ungu violet:
hehe..btul tu,kalau alert sgt dgn kamera, tak bagus jgk. Moment candid tu tak dpt nak capture. Tp tak bole nak elak jgk kan? kalau kita yg mmg dah suke berposing,nampk kamera..sure auto tercontrol ayu uehue :D

m@Ri@:
haiyoh...ampun puan baru maria :D Yeker, takpe, nnt you fotografer sure ok nnt. Dun worry k ;)

aisyah:
hehe itu nnt hanie kene mintak tips dari aisyah plak, "persediaan nak kawen" :D
ouh..outdoor? hehe bulan 2 ni free 20 & 21hb.
Hehe...mekaseh. Custom akan lambat skit eh aisyah? tp insyaallah, kami try buat yg terbest ;)

MyAishah:
no problem aisyah ;) Takpe, kalau tak reti possing, bile fotografer bg idea,try ikut dan buat ;) yg penting kena sporting skit k. Tak reti pon, buat ajer ;) Lame2, dia akan dtg sendri

The Mrs-Bride:
TQ nita ;) Hanie beri sekadar yg termampu

Memey Anuar:
yes agree, fotografer kene mainkan peranan, tp kalau pengantin beri idea & kerjasama,lagi seronok bekerja ;) Ada jgk bile kami bg idea, pengantin malu nak buat hehe.

Takpe, ikut jgk kemampuan pengantinkan. Lagi pun, slalunya pengantin sure dah servey2 pose2, tgk2 gambar kahwin secara online. so dah ade skit gambaran atau ade yg teringin nak buat. So, bile tibe mase, luahkan jer idea2 tu ;)

dialicious:
hehe no problem diah. insyaallah, tunggu lah yer, kene kumpul idea tips ape plak nak kongsi :D

NEXT!!!! :D

aisyah said...

bulan 2 n 3 ni kitorang plak tak free..kenduri member sket punye bnyk..every weekend ade..huhu!

tips persedian?
haha! ikut aisyah sume buat last minute! kalutz habis..jgn ikut saya!

;p

[yAN!e][pUTraJAya] said...

yu akad dulu la...
i follow belakang

haahhahaha

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

Dayu said...

panduan dr photog sendiri mmg sgt bermanfaat
dr their own pints of view kan

yeah..agak terlupa tips pasal bgtau family tu
ye..dan juga kenal kan photog ngan family..br lah byk gmbar keluarga kan

[ Hanie ] said...

aisyah:
ouh yeker...musim org kawen ;) Takpe, kami pun tak menang tangan start march ni..huhu.
Hehe, las minit tp finally semuanya jd elok..kan? Alhamdulillah

[yAN!e][pUTraJAya]:
ewah ewah..main folow2 blakang eh :P Ok jer...janji kawen! :P

Dayu:
Tu la, ia sangat penting! ;)

nadxoxo said...

wah. thanks share tips nih! berguna sungguh :D