Monday, February 23, 2009

Ok....aku perlukan pandangan semua!

Aku ke butik yang bakal menguruskan hal baju, pelamin dan bab2 yang berkaitan bersama ibuku Sabtu lalu. Cadang2...untuk hantaran aku nanti pun, aku nak tempah je kat situ sekali. Senang citer kan, sekali harung bole ke pakai cara ni? Konon nak mengurangkan bajet.

Bab hantaran....ibu aku teringin benar nak letak bunga Dip nanti. Aku tanyala, berapa gubahan untuk sedulang kalau guna bunga Dip tu, dorang akan cas RM 80 rasenya termasuk gubahan dan juga termasuk tapaknya.

Aku terkesima kejap. Kalau dah 11 dulang aku kena buat...tak ke RM 880 jugak abis kat situ?

ke you all rase itu harga standard? Atau murah?

Kalau betul harga standard, makcik bolehla bersenyum sikitttttt.

Aku ni nak buat sendiri tu, aku tak reti! Serius...kang ape yg aku bayang, jadi benda lain atau tak tersiap-siap. Tapi tu la kan...kalau buat sendiri, ade sentimental valuenye :D

Hmm, berbaloi ke tak eyh? Kalau bakal2 pengantin atau yg dah ade pengalaman buat sendiri bunga Dip ni, berapa anggaran kos you all?

Mane tau, tiba-tiba aku dihembuskan bakat reti pulak nak buatkan...

Fuuhhhhh Fuhhhh!

22 Komen:

@yue said...

RM80 tmsuk hantaran+bunga dip ke?
lala..
hantaran tu klu dpt buat sendiri lg bgus yang...

Amy-Wan said...

rm80? mahal nyee....amy buat bunge dip sendri tuk bunge pahar...at 1st rs mcm x reti..tp bl cube alhamdulillah..dpt jd n cntk! bygkn kedai jual bunge pahar tu 1 je dh rm18.90...amy buat bajet x smpai rm10 pn tuk 1 bunge pahar...

*so better try..x ssh pn sbnanye...n menjimatkn* =)

aida said...

hanie :D
mcm mahal laaa...
uhuhuuu..betul kata amy-wan..
sye pon tgh mencube untuk
buat bunga dip nih...

xeea said...

tang gubahan hantaran tu, try buat sendiri dulu, hanie. setiap org ada kreativiti sendiri sebenarnya, tinggal nak meluahkan je.

try tengok sini. gigih aa pengantin ni buat bunga dip sendiri. http://nurulaziyana.blogspot.com/

p/s : takpun, u upah dia tlg buatkan utk u. heee

:MiMiEyiNHeRdArKwORLd: said...

kite pown tingin nak ada bunga dip utk hiasan dulang hantaran nanti...cantek kan?

aziyana said...

kalu nk bli, better bli yg dip jer..hntrn gubah sdn..kalo leh buat bunga dip sdn lg bagus..senang jer caranya..hehhe xeea..xsangka ada my link kt cni..oohh menrima tmpahan..rasenye tidak mungkin sbb yg sy punyer pun masih terkial2 utk disiapkn..masa xckup..lepas sy kawen maybe..hihiih

fizz said...

kalau ikutkan... rm80 tu mmg stdd price. tp bile nk kali dgn 11 dulang tu........ xpeeeeelah kan? bole beli lagi 2 item utk hantaran okeh? apekate kite ramai2 wat sendiri? kite pon mule2 nk tempah jugak. tp bile kira2 balik... wat sendiri je la kot :( tp jgn wat last minute. try n error dulu la yek!

@yue said...

yup...nk jimat bajet..
hantaran tempah lain..
bunga dip tempah lain..

*agak² yg kerastgn x reti nk wt bunga dip..saya buleh membantu (oppss sori ek cik tuan tanah..cam teriklan plak..ekekek)

GreenJade said...

ai hanie..stdd price tuh..but lg jumat buat sndiri (if rajin & ade byk mase)

aisyah said...

rm880 untuk hiasan dulang jer..??
mak aih..
klu saya..mesti saya dah menangis kat tempat tuh!
mahal laa hanie..
terlampau..

tapi klu hanie mampu + suka
i guess, go ahead..
sekali seumur hidupkan

tapi mmg kene make sure org tu buat meletop punya!
klu tak kejar die ngan parang!
hehehehe

dialicious said...

Wah..i tgk tajuk Hanie cpt2 baca entry ni..hehehe...
Rasenye Rm80 mcm bazir gakla..ade beberapa cara nak buat hantaran.
1. Hanie beli bunga dip yg dh siap and susun sendiri atas hantaran..letak riben2 sket.
2. Pegi kedai bungareben dkt area semua house tu.Dia sediakan everything u need for dip flowers n buku panduan sekali..free saja!mintak kat cashier tu.
3.Google or tgk magazine ada cara2 nak buat hantaran
4.Beli bunga kecik2 n riben and suruh aunty or member2 yg kreatif tlg sambung2kan bunga tu n gubah pastu bayar upah sikit la
5.Beli fresh flowers..kalo kat PS RM12 dpt dalam 15 kuntum ros tak silap saya..pastu awak cucuk kt sponge mengelilingi brg hantaran tu.
6.Saya pernah bg idea kt member.Beli 3 kuntum bunga lily and ikat guna riben n selit je kat brg hantaran.1 dulang 3 lily susun menaik n size kecik besar.Dia buat sendiri&outcome die sweet giler.

Akhir kata,saya cakap mmgla senang..x penah buat sendiri pun!hahaha

m@Ri@ said...

em..for me mahalla yang...either u buat sendiri or u try mcm kata diah tu...guna fresh flower ke..or gune je bunga plastik..haha..itu kalau nan ado budget seperti kenduri ku....bunga dip tu mmg mahal..cube buat sendiri..haritu maria bercita2 gak nak wat sendiri tp kekangan masa..so kansel je..beli bunga plastik..huhuhu..sodih den..

hidden.wing said...

Hanie, dip rate yang I jumpe cheapest is rm55 – all in but depends on design complexity.
Rm80 tu dah macam using fresh flowers. My hantaran yang pakai fresh flowers pun rm60 je all in (dulang + alas + silver/gold tray + kerawang + upah deco). If fresh flower, can consider la sbb gubahan need to be done at the very last minute & risk of turning lebam2 tu higher – so penjagaan pun mmg leceh..

If tanak DIY, still worth for you to survey lagi & outsource to others cos price gap tu for 11 dulang tau..

The Mrs-Bride said...

hanie!!! my hantaran was rm70 for bunga organza + sewa dulang.. tp bukan dulang yg pahar tu.. tp dulang yg ala2 kat muzium tu.. yg kotak 4-segi tu.. tau ke? heh.. so i think was quite okay.. tp kalau dip, ntah arr.... tatau nak ckp! tp we did bunga dip utk bunga pahar tepi pelamin.. sume tu guna bunga dip!! me gi blajar with someone camne nak wat bunga dip tu.. murah jer class dia.. rm60 per class x silap.. ke rm50.. ntah lupa! tapi kalo agak2 nak tau contact no dia, nnt me carikan.. tp best la blaja ngan dia.. hands on sume.. siap wat bunga pahar, and bunga dulang.. sume guna bunga dip!! :)

anything, let me know.. mmg berbaloi wat sendiri hantaran tu.. tp me soh org wat sbb takde time! huhuhu.. okeh..

@yue said...

hidden-wing - dip rate yang I jumpe cheapest is rm55 <---wah ini kasi takut Hanie je nih...ekekeke...

Tak lah...yg bunga kecik² paling murah pn RM20-30..rasanya yg RM55 (cheapest) tu mesti sub dgn org len then amek untung ats angin..lalala....

[ Hanie ] said...

@yue:
hee nak buat sendri tu, mcm mahu, tapiiiiii gege :P

Amy-Wan:
ouhh really? byk save nye kan? huhu...akan dipikirkan nnt :D Mekaseh ye ;)

aida:
ouh yeke. Heheh smoga berjaya semuanya ;)

xeea:
betul betul betul (gaya upin ipin)nak luahkan tu yg berat skit tuuuu..hihi. Anyway tq for your opinion ;)

:MiMiEyiNHeRdArKwORLd::
hehehe..bolela blajar dari skarang, nnt nak kawen..dah cukup ilmu ;)

aziyana:
ic...em mungkin senang..tp saya ni tiada kecukupan masa..tu yg merisaukan tu :D

fizz:
haha tu la..kalau skit takpe..bile darap dgn 11 dulang...hihi sendiri kire la kan ;)

@yue:
hehe sile2 promotkan diri anda...no problem ;)

GreenJade:
yer...btul2. Tapi masa dan ketelitian yg kurang disini hehe

aisyah:
tu arr...tu yg seram sejuk dibuatnye. Tp ibu kite yg suke...kite ikut aje hehe. yerla, sbb kite mmg takde mase, tu yg nak tempah je jdnye :D Yer..harus kejarrr, erk dgn parang? kang ku kawen dlm lokap huuu

dialicious:
hehe tu la...bile bace balik...mcm gerun tajuk entri kite ni rupenyer huu.
ouhh bagus2..ade tips yg berguna. hee TQ diah ;). hehe takpe2..same2lah kite tak pernah buat sendiri ;)

m@Ri@:
hehe yer..tu la, pikir pon mcm fresh flower lg berbaloi kalau dat rate kan? hurm, tp ntah la..byk faktor2 yg menyelubungi jiwa ini hehe.

hidden.wing:
haa btul2 bab fresh flower tu :D sbb tu my mom prefer yg bukan fresh flower :D Tu ar, bukan taknak...tp takut takde masa :D Tgk lah mcmmane...takpon tutup je la mata bayar ok ke? hehe

The Mrs-Bride:
ouhhh ade yg buat class? wah wah, di shah alam kah? hehe insyaallah. Uiks..tp suh org buat? heheh tu la kan...kadang2 bakal2 pengantin ni tak dpt nak beri komit sepenuhnye...kang tak tersiap...lg meraungg..huu

@yue:
hehehe..anda boleh bukak kedai buat hantara juge nampaknye ;) byk ilmu

hidden.wing said...

@yue, dip rate rm55 tu include sewa dulang + alas dulang + bunga dip + upah gubahan ehhe. quotation tu i dapat from djariartz wedding planner. but again, depends on complexity la :)

Mrs. Amie said...

La Hanie.. kalau nak jimat buat sendiri jer...

@yue said...

hidden.wing, tegezut iii..ingtkn RM55 for dip only..hehe...

hidden.wing said...

isk, kalau rm55 tu dip saje meh kite ramai2 suruh dier tutup kedai ngehngehngeh

[ Hanie ] said...

hidden.wing:
hooo kire ok la tu kan? TQ TQ

Mrs. Amie:
heee...nk buat tp tak reti! :P

Dayu said...

RM 80?? Mahal lah tu hanie
nak buat sendiri dip mungkin tak reti kan
tak pun tempah je bunga dip tu
pastu gubah sendiri
bubga dip tempah, RM 8 dah lawa dah
pastu hanie gubah lah ngan mak
tambah2 riben
buat sendiri je gubahan hantaran ni
lagi jimat..dan pasti puas hati
hasil tgn kita sendiri kan