Friday, January 23, 2009

Pandangan oleh Orang Yang Belum Beranak

Haihh..belum kahwin sebok nak pagi pandangan yer tuan punya blog nih? Hee...biorlah, at least kalau aku salah...ada yang lebih arif, boleh juge beri komen dan pandangan kan?

Bagi ibu2 dan bakal ibu..mungkin entri ini anda lebih arif, jadi kongsikanlah pengalaman dan komen anda yer.

Aku bukan apa..
Sebelum ni pernah la tanya pada ibu aku...dulu2 dia selalu makan apa time dia ngandungkan aku. Dia cakap..dia banyak minum air soya. Masa adik-adikku2 pun gitu jugak. Kononnya, nak anak nanti, berkulit cerah..minum soya. Mungkin ada you all yg ibu-ibunya dulu turut mengikuti petua ni...berkesan tak? :D

Pastu, bila dah besar ni la kan...satu yg aku realize, kepada tuan punya diri ini, kulit jadi tak berapa 'tahan' lasak di buatnya..betul ker? Yang aku perhatikan, muka aku jenis berjerawat (dulu), termasuk lah adik-adik aku.

Tapi masalah jerawat ni, mungkin juga disebabkan keturunankan?

Selain tu, macam kalau aku ada luka ker, akan lambat nak baik. Bekasnya meninggalkan kesan jugak & lama. Puas sental...bubuh ubat..taknak menjadi. Ada yang mengalami situasi yang sama?

Kulit akan jadi agak sensitif. Ada jugak aku pernah dengar pendapat ni pun di sokong jugak oleh bakal kakak ipar aku. Dulu masa anak yg kedua kalau tak silap...die try minum soya jugak..kononnya orang kata anak akan cerah. Tapi, macam yang aku cakapkan...kulit jadi tak elok sikit.

So sekarang dia amalkan minum air tembikai bebanyak utk dapat anak berkulit cerah untuk menggantikn teori yg sebelum ni. Betul ke eyh teori ni? Ke ada yang lebih berkesan?

Hehe..bukannye nak percaya sangat..cuma mana lah tau...ada rezki, jadi betul kan? :D

9 Komen:

Suraya said...

Hanie..kite denga pun gitu gak minum air soya sbb nk anak kulit cerah..n ye menurut kakak kite..and my future biras kita..both doktor la.(so leh caya la kot)amalan minum air soya ni mmg akan wat kulit anak jd sensitif..minum soya boleh tp pd kadar yang bersesuaian..klu terlebih minum mmg akan menyebabkan kulit anak menjadi sensitif..

maksudnya bukannya sepanjang masa minum air soya sahaja.. haus2 cari soya..tercekik cari soya..No.harus bnyakkan minum air putih juga..minum soya dlm kuantiti tertentu sahaja..(brapa bnyk xsure sbb kite lom nk beranak..kawen pon belom)

and lg..menurut my future mother in law.. minum air soya ni kene pilih gak..minum yg fresh n pure sahaja.. sbb menurutnya bahan pengawet tu yg wat kulit anak sensitif.bakal kakak ipar kite baru deliver baby beberapa bulan yg lepas. n dia ikut pesanan hubby(bakal biras kite td) n her mom nila.. hasilnya baby girl yang lahir mmg putih melepak n tdak berkulit sensitif..heee..putih bersih bukan sebab keturunan la sbb hubby nyer kulit gelap..(sori abg khaira)..my future mother in law pun ckp dulu bakal kak ipar sy ni xsecerah bby dia..tp dia kategori kulit cerah gak la..bby dia chumel sgt2..geram.. kite pun nk bby cam tu gak..

ungu violet said...

kita ada masalah yang sama..
keturunan kah?

elina said...

org yg berkulit cerah mmg senang dpt jerawat sbb kulit nye senang berminyak dan agak sensitif..sbb kurang pigmen n kurang tahan lasak..leh ke ayat mcm nie..haha..tp org yg kulit cerah susah dpt jeragat..sbb agak berminyak..tp org yg kulit gelap susah dpt jerawat tp senang dpt jeragat sbb kering je kulitnye..senang je nk kulit cantik..jaga pemakanan je..hehe..lagi satu masa pregnant elok mkn mutiara..mutiara leh cantik kan kulit..tp agak mahal la ..sebijik rm10..coz ank buah aku tue pas beranak..die dpt demam kuning n kulit die jadi bintik2..mcm rashes tue..then jiran aku suggest kan mkn mutiara..terus hilang smua rashes..jg putih gebu je..comel sgt..lagi elok klau mkn ms pegnant

The Mrs-Bride said...

hmmmm.. dgr gak pasal tu, minum soya byk2 nnt dpt anak cerah.. tak pun, minum susu! for me, me byk minum susu... all the time nak susu jerrr.. hubby pun dah tau, everynite dia make sure me minum susu.. hehehe.. pastu soya nih, me minum gak tp susu lg byk laa.. i read sumwhere.. minum soya mmg elok, tapi jangan TERLALU banyak minum.. nnt ada side effects. tatau la plak apa side effectnya.. tp my fwen, dia x suka susu.. dia juz minum soya satu botol kecik sehari.. anak dia lahir kulit cantik la.. tp pastu tatau.. err betol ke nnt kulit sensitive? susah gak tu.. apa2 pun, minum je la apa2 yg color 'putih' n harap2 anak2 nnt jadik putih n gebu gitwww.. hehehee.. ohh dulu my cousin, dia minum fresh milk yg kawww punya.. everyday ada macha/india dtg umah anta.. panas you!! very the original.. tup2.. mmg putih giler melepak laa anak dia! tp btol laa.. skang anak dia muka byk btol jerawat&acne.. ishh.. so tatau la camne kan.. kita doa byk2 jer laaaa..

p.s. nak anak putih/cerah gak.. me n hubby ala2 mendung sket gitu.. haha! amin2... moga2 minum susu nih kasi cerah sket laa! :P :D

[yAN!e][pUTraJAya] said...

hmmm...
tak nak cuba try minum ayaq cendol kah?

muehehehhe

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

Dayu said...

sama la hanie
i pun ada masalah kulit sensitif
kalau kena gigit nyamuk bekas susah nak ilang
kalau gatal tgn garu lagi la teruk kesan dia..

sebab soya ke??
kena tanya mak balik ni..

*kalau mak minum soya, tak putih pun*

[ Hanie ] said...

Suraya:
thanks suraya for your long comment. Sgt appreciate ;) Tu la..so tak bleh minum byk2 la soya tu kan. Jgn la tim pregnant nnt (insyaallah) terngidam nak minum soya plak kan..huuu

ungu violet:
mungkin keturunan pon yer :D

elina:
kalau kulit mat saleh tu..yg ade tompok2 tu..panggil jeragat gak kan? erm dorang tu sebab cuaca kan. Mutiara? wahhh terasa diriku amat berharga kalau mkn mutiara tu kan :D putih mulus kot

The Mrs-Bride:
tu la mungkin akan kulitnya jd sensitip...kalau kesan gigit nyamuk ke..luka ke..payah nak ilang :D hehe...tp tang tembikai tu..tatau la plak keberkesanannye kalau nak anak kulit putih..ada sape2 yg dah try? :)

[yAN!e][pUTraJAya]:
ceittt...cendok plak dah hehe

Dayu:
mungkin la kot..haa try tanye. hee...mari kite bukak sejarah silam balik :)

@yue said...

ade org elegik soya..cane tu...

betul soya kene minum yg pure..yg buat sendri...

[ Hanie ] said...

elegik? kalau minum muntah ke kak @yue?