Monday, January 12, 2009

Lagi Tentang Preparation Kahwin

Aku ada masalah...

Masalahnya, bila aku nampak butik perkahwinan...aku jadi 'segan' dan takut nak masuk! Boleh?

Sebelum ni, ibu aku jer yg servey2 kan ke sana...ke mari. Tanya-tanyakan kat butik area-area Shah Alam sana. Kat KL ni, ibu aku harapkan aku la kan utk servey kan. Tapi?

PENAKUT tak bertempat! Dang!~

Ni nak kawen ke taknak kawen ni?
Sapa yg nak kawen ni sebenarnya? Aku ker, ibu aku? Hishhhh!

Aku bukan apa, nak tanya..masuk..duduk dan bincang dengan staf butik2 tu..mmg la boleh, tapi bila aku tanya-tanya, ade yg tak berkenan ker...aku tak reti nak komplen. Kang terasa hati...buat muka pulak kan org kedai tu.

Pastu mulut aku ni, tak reti sgt nak mintak diskaun ker, mintak tambah itu ini ker...sebabnya...kang aku mintak segala macam...tiba-tiba tak jadi! Aku yg jadi serba salah tau tak...

Macam mana eh? kalau nak servey2 kat internet ni...mmg la boleh. Ade yg dlm website mana ade letak harga...design-designnya banyak lah. Nak tak nak...kena pergi sendiri kedai.

Selagi aku tak decide baju color apa aku & tunangku akan pakai masa bersanding nanti..selagi tu akan tergendala bab nak mencari warna theme utk family pihak aku.

Ibu aku tunggu green light jer sekarang ni...tapi aku tak terbuat-buat decision lagi.

Any tips you all?


16 Komen:

:FaMiEyiNLuRvE: said...

kite nak dark purple, light purple and white..buleh x?sesuke ati pulak pilihkan...hehhee

[yAN!e][pUTraJAya] said...

hah...!

betul2....
ni ibu nak kawin ker..
si anak yg nak kawin?

tak pun...bak sini
kasi dak yanie kawin dulu

hehehhehe

lariiiiiiiiiiiiiiikkkk

(^_^)

::_Yanie Putrajaya_::


*********************************

ungu violet said...

haiyooo nak kawen pun takut ka????
buat selambe je masuk kedai kawin..tgk2 klu x lawa blah!!hehe..

GreenJade said...

hehe fm xperience aku..
masok jer somer butik then wat comparison pekej vs harga..
kalu x bkenan aku blah jer (sambil muka poyo hehe)
hak kite suke ati kite le nk komplen hape pong..
hehe suka suki aku jaa

go go caiyokk!!

**memula aku pong segan2 siput gak..but xleh jd kang x pakai baju aku kang hik2**

mieza said...

redah je..like me. but i usually masuk butik yg i know its worth to go in hehe kalo not worth tu takyah la kang nanti die usya je kite belek2 baju die pastu blah camtu je..haha so to avoid being kekok tanye je la soklan standard2 cam sewa baju bape ye kak..ahaks. pastu kalo tak kenan gak blah je..haha. i guess jgn be over demanding kut..tu je la i can say, tang muka masam bertekak dgn tunang dlm kedai tu dah biasa..i always do it pastu we stomped out of the kedai continue gado lagi haha..

The Mrs-Bride said...

hanie, terjah sajooo... me dulu pun, gi merata.. masuk sana, masuk sini.. tp pape pun, survey online pasal butik2 yg available.. then amik 1 day, gi sume butik tu.. hehehe.. GOOD LUCK okeh! :)

p.s. still x sure, weddingnya bile ey?

m@Ri@ said...

em jgnla malu hanie..hanie masuk je butik tu..ckp sy nak survey..diorg fhmla nnt..nk tgk2 baju n tgk hargala of coz kan..wkt nak kuar tu ckpla terima kasih..pastuh blk umah bincangla dgn ur mak ke ur tunang ke mcmn..kalau ade yg berkenan p sekali lg..pastuh konfirm betul2 baru booking..ok?em nak mintak diskaun ke ape ke ckp je..jgn malu k..me pun kdg2 malu gk..hehe..

aisyah said...

huhu..paham2...

takde tips sbb org sendiri penyegan n penakut nak masuk2 kedai..;p

malas pun ye jugak..hehe..

senang cari kain yang berkenan n g tempah jer.. ;)

uik? tak decide kale lagi..? hehe..org..family yang tentukan sbb dorang yang nak pakai kale 2..nak buat kale ni depa kata satgi nampak gemok..buat kale tu..tak kena plak ngan kaum laki..hehehe..so senang..bagi depa decide..settle... sbb org mmg pki putih ajeee... ;p

gudluck na!

xoxo

dialicious said...

ala..comel jer u ni hanie..hikhikhik..kelakar!actually org kt butik tu dh biasa kene rejek..dorang xde hal la.kite je rase malu&takut2.Mula2 masuk tu u tanye je mcm2.jgn mtk diskaun lg!kalao boleh bwk tunang skali.Biasenye designer tu akan tgk jenis kulit and badan kite.Then biar die lukis design yg boleh buat u meletop!warna pun die boleh bg pandangan.sebab kdg2 our favourite color x semestinye sesuai dgn kite n kene tgk tunang kite jgk.Kira kene sesuai dua dua la sekali.Pastu last br die ckp harga.kalau mahal u blah!At least u dh dpt design yg meletop kan?hehehe.ceh..aku ni ckp mcm penah pegi je.takla.based on my experience ikut my sis kawin dulu.nway gudluck dear!

[ Hanie ] said...

To All:
Thankssss sgt sgt kerana memberi idea, komen dan idea yg bernas2 semua. Rata2 yg dah berkahwin yer ;) Akan di take note dan cuba memotivasikan diri ini utk terjah. Kita ada hak kan? sebagai pengguna? :D

psstt...nak kain mcm Ekin & Mawi kawen boleh? RM 12 ribu semeter..huwgahuwag...PENGSAN!!

Aku said...

hanie, i love reading your blog! =)

aisyah said...

makkk aihhh...12k per meter..??
ade emas permata ke atas kain tuh..??
iskk..isk..tu pas kahwin nak kene simpan kat dalam peti bank tuh..

(aduhh..ketinggalan nyer diri ini...hahahaha)

[ Hanie ] said...

Aku:
thanks :) welcome to my blog yg tak seberapa ini

aisyah:
heee tu la...terkujat jgk dibuatnye. kalau tak silap la semeter rm 12k. Ke sepasang kain RM 12k? tak pasti. kalau yg tu...mungkin logik jgk kan :D

aQuaVinCCi said...

hahaha same la masalah kite. rasenye baru 1-2kali masuk butik pengantin sbb org2 dlm tu suke pandang semacam. kdg2 mark up harga mahal gila, tak logik btol. tp nk marah rase mcm kureng sopan plak kan.

carik online plak... bile emel org2 tu die tanak bg quot, tp suro dtg tempat. alih2 bile pegi sana... ckp tak serupa bikin. lagi sedih. minyak lagi tol lg masa lagi duit lagi... sume rugi dh

camne nih?

nadxoxo said...

hi hanie! :D

dlm kes hanie ni, kalo nadiah, nadiah akan masuk kedai tu, tanye2 apa yg nak ditanya. kalo xpuas ati pun takpe, cakap je "nanti sy hubungi/dtg balik ye kalo jadi amik pakej ni. kene balik bincang dulu ngan family/tunang. thanks" haha.

hope this helps :P

[ Hanie ] said...

aQuaVinCCi:
heee..tu la pasal. Masalah kan? Haih, senang pilih yg dah mmg trjmin kualiti servis dan semuanya dan berpatutan :D hehe

nadxoxo:
heheh yer, dah penah buat mcmtu, but still rase bersalah...huu.