Friday, January 16, 2009

Kalau Musim Gawat, Rasa-rasa Fotografer masih diperlukan atau tidak?

                            gambar kredit kepada Fuzuri Design

Aku bagi topik minta pendapat dan pandangan sebelum cuti ujung minggu ni yer...sila-silalah beri pandangan :D

Kemungkinan besar, satu dunia akan mengalami kelembapan dan kegawatan ekonomi tahun...bila tu..belum tentu lagi...

Semua orang pun tengah bersiap sedia nak hadapi keadaan tu, taknak jadi macam tahun 1997, semua terkejut dan gelabah. Tapi tahun ni...telah diberitahu awal tentang keadaan yg bakal berlaku.

Persoalannya, banyak kita nak guna duit untuk membeli barang keperluan yg lebih penting kan? Tak baik membazir. Berjimat selagi boleh.

Lagi la bagi orang-orang yang bakal berkahwin tahun ini, pasti pening nak membuat budget supaya tak terover sana sini. Bagi yang berkemampuan, mungkin tak terasa sangat...tapi still kene budget dengan betul..yer tak?

Bila sampai pada topik yg diuatarakan...kalau dah tiba waktu kegawatan tu, ada kemungkinan besar khidmat fotografer akan kurang demand nya?

Atau mungkin, tak perlu lagi fotografer yang diupah untuk majlis2 tersebut? Pakai kamera sendiri atau sedara-mara saja?

Ataupun fotografer sendiri yang kene turunkan harga untuk cari pelanggan?

Bagi aku...kalau untuk majlis kahwin kita, yang sekali seumur hidup...mungkin masih berbaloi untuk mengambil fotografer profesional. Cuma kena pandai cari yang berpatutan, dan hasilnya berbaloi dengan nilai bayaran tu.. Fotografer pun dah banyak sekarang ni...ikut citarasa sendiri :D

Bagi you all, still akan ambil jugak ke fotografer?

p/s: Aku yang nak kahwin ni pun...fotografer tak cari lagi...hee.


13 Komen:

dialicious said...

photographer sangatla penting.lg 10 thn,20 thn yg tinggal hanyalah gambar sbg kenangan.sbb baju kawin confirm dah ketat rabak kan..hahaha..rasenye i dun mind spending on photos cuma since kite ade byk pilihan,carilah yg berpatutan.Kebanyakan seme hebat2 skrang

ungu violet said...

fotografer adalah sangat penting..
itu kenangan sampai mati..


hanie amik gambar tunang, tunang amik gambar hanie..korang kan photog!huhuuu...

Suraya said...

ish gawat2 can ne pun photographer ttp ader lam budget..heheh.. kenangan tu.. xmola gamba kawen sume blur2..*sy ambik pun blur..tgn xleh ambik gamba..bergambar boleh*

Anonymous said...

hanie..photog penting laaa..
insyaAllah...org ttp akan cari =)
semua org nk mgabadikan
kenangan raja sehari mereka kn =))

[yAN!e][pUTraJAya] said...

penting bangat deh...
sebab gambar yg di ambil lawa..
profesional lak tu
hehhee

kalau kita ambik sendiri...gegar la..kabur la...

ni gambar kawin tuk kenangan sampai hujung hayat ok...mesti kena lawa2...

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥


*********************************

m@Ri@ said...

em..photographer tu penting la jugak..tp depends atas budget kita la..kalau time tu kegawatan ekonomi..org akan ambik jugak tp akan pilih yg lebih budgetla pakejnya...bersesuaian dgn duit kitala..sama mcm skrgla..kan?em utk kahwin nnt maria setuju gak mcm ckp farah..hanie ambik gamba hubby nnt hubby ambik gamba hanie..sbb korang photographer..=)..

green apple said...

aku tak layak nak komen apa2 untuk entry ni.

sekian.

iera said...

penting tu gak...mula2 kiter pun x mu amek photograper ni sbb rasa cam membazir jer..baik tangkap pic sendiri... tp setelah di hitung kira n talian hayat pun diguna sume beranggapan amek gak photographer cuma yang minima mungkin ... photographer yg mahal nyer sbb nak permintaan nak pakai custom album.... bg iera janji ada gambar kawin..pasal custom album ni leh wat kemudian kalu ada budjet lebih...layannnnn

@yue said...

gambo itu penting..kenangan abadi smpai mati..

hah smbil tu nk tnya..
cik hanie & en. fuzuri..
awat tiap² thn naik rega smpai mencanak² ek..beratus² skali naik..ni nk gawat ni tah la duli ke tak korang nih..wakakaka....<-wakil tanya utk mrk yg tgh carik photog...sekian...

*sib bek i dh kawen..eewwwww..haha...

[ Hanie ] said...

dialicious:
yes, i agree with your point Diah

ungu violet:
haiyoh...kalau nak buat mcmtu,kusut masai masam smua keluar nnt di hari prsandingan :D. Hanie orite ajer huehue

Suraya:
yer kan, cari yg memuaskan hati, dan berbaloi ;)

Anonymous:
btul tu..setuju! ;)

[yAN!e][pUTraJAya]:
heheh yer yer, btul. Tapi tu la..risau gak nak gawat2 ni

m@Ri@:
erm tu la...tp harap harga kos tidak lah naik byk...nntsusah pulak :D. Hadoi...tu la kan..nak ambik gambor sendri boleh posing mcm2 ikut suke hati...hehe.

green apple:
haik...ape pulak tak layak? kak d punye idea sure bernas ;)

iera:
tu ar kan...asalkan ade dulu. Takda nny nyesal kemudian hari..kite kawen bukannye slalu...ye tak? :)

@yue:
erm, naik harga tu, mungkin harga kos nye byk nak cover. Bg yg ada kedai, nak byr kedai lagi...harga kos printing lg..byk faktor yg terlibat dlm hal ni. :D

~ms tepung~ said...

org still akan carik photog...tp of course la ikut budget masing2

nk suruh saudara kang diorg pun sibuk2...

xpun klu yg budget ciput mgkn akn mintak tolong kawan2..sbb rasa ramai skrg dh ada dslr tuh...

GreenJade said...

ituler dlm dilemakan?

but dun wori coz photog still yg tpenting & in the budgeting list utk merakam detik2 bahgia & bsejarah esp on weds day..bak kata alws market demand gitu

tp kan hanie..let say if ade yg negiotate mntak murah sket coz ekonomi yg agak gawat ni..sanggup ker photog ...err..err...

[ Hanie ] said...

~ms tepung~:
tu la..sedara pun sebok. Erm tu la pasal..ramai dah yg ade DSLR. Tu tertanyakan soalan ni :D

GreenJade:
err err...mungkin boleh diturunkan..sebab rata2..mungkin pengantin akan pikir dua tiga kali...utk ambik pakej tu kan. Persaingan pon byk :)