Wednesday, December 3, 2008

Seksa hidap dua penyakit

You all ade terbaca tak artikal dari Mingguan Malaysia lepas? (30 Nov) Mengenai seorang lelaki yang mengidap dua penyakit dalam satu masa....kalau tak terbaca, klik SINI

Kesian kan....24jam tahan sakit dgn menggulingkan diri.

Aku taktau la, sape2 pun boleh hadapi penyakit ni...contoh terdekatnya..Aku!

Antara punca-puncanya, menahan buang air kecil untuk penyakit batu karang dan makan cili dengan biji-bijinya sekali utk appendix!

1) Menahan buang air kecil:

Yang ni kerap jugak aku buat. Yerla asal aku nak terkencing jer, aku berada di luar kawasan toilet. Misalnya dalam kereta la, dalam komuter laa, dan macam2 lagi.

Mana nak cari toilet kalau kita duk dalam komuter? Ni yg aku nak request komuter ade toilet ni, takde la susah2 kite nak turun dari train, semata-mata nak pegi toilet kan utk melepaskan hajat 2 minit tu je. Dari terlepas train, yg mana akan tiba plak train seterusnya 20 minit kemudian, baik la tahan jer air kicil tu kejap.

Kejap???

Aku penah tahan dekat 20minit jugak la. Mase tu, aku tak terasa sangat diawal2. Dah la kene berdiri, pastu ketapi plak goyang tak hengat punya. Apelagi, sistem perkumuhan ni prosesnya jadi aktif dari biasa. So, nak taknak...aku tahan jugak la sampai stesen Bank Negara. Terkemut-kemut muka aku menahan, puas la aku duk ckp dalam hati,

"ooii train, cepat laaaaaa..kang basah ni kanggggg!"


Sampai satu tahap, bila tak tahan sangat, aku terpikir mcm nak menyiram bumi jer!! Nak tahan kencing yg menyiksakan atau melepaskan siksa tu jer? Mana korang pilih? Kah kah kah!

Bayangkanla, turun2, tak nampak org dah, mcm nak melompat terus gi toilet tu. Ade pulak nak kene naik tangga..memang kompem ar..siksa!

2) Makan cili padi

Memang dah byk kali dah terbaca artikal kalau makan cili atau lebih tepat, biji cili atau biji jambu, korang punya apendix boleh tersekat. Tp tu la, ape fungsi apendix ni eyh? Kalau mengikut artikel tu, badan kita takde apendix pon, takde effect pape

So apa kata jom pegi buang siap2? Kang bile jadi apendix ni, lagi teruk, mau kate die pecah dalam badan, boleh bawak maut tau tak? So..

"Doktor, saya takde sakit appendix, tapi nak buang siap-siap...boleh?"


PangggGgggg! Mau kene lecture free kang.

Aku mmg suke kalau duk makan cili dengan biji2 nya skali. Baru laaaa nikmat babe. Tp ade cili padi yg siap dengan biji aku telan, pedas nya tak jugak. Tu yg hangin tu!

Ntah la...aku pun tatau bile nak sodar ni.

Kang dah terlantar kat hospital, baru nak sedar kot?

6 Komen:

Dayu said...

isskkk..issskkk
kes naya la tahan2 kencing ni, tapi buang air kecil ni okay lagi kot
tapi paling tak tahan kalau buang yg besar tu..
huhu..mau berpeluh satu badan dibuatnya kalau kena menahan
lagi2 kalau dalam bas ekspress..mmg kes naya la

@yue said...

mkn pokok cili bru x kene ependik :p...

*duiyai..saket perot dlm komuter la seksa..

Ecah said...

Bak kata orang.. orang la.. bukan saya.. keh keh keh..

Tahan kencing itu SEKSA!!!
Makan pedas itu NIKMAT!!...
Kalo da sakit masuk spital..
Lu pikir la sendirik!!!
hehehehehe :p

Mrs. Amie said...

kena tagged..jawab!!!

[yAN!e][pUTraJAya] said...

yang...
jangan makan bnyk2 cili
kang sakit
tak leh naik pelamin
hehhehehe

tak pun...
time nak naik pelamin
kecirit biritan

hahhaha

[ Hanie ] said...

Dayu:
tu la pasal, yg air besar pun ade pengalaman jgk! mmg mcm diujung tanduk ar kan..hahaha

kak @yue:
kalau mkn pokok2 nye skali..lg byk bende yg tak dapat nak hadam! kang mau seminggu sembelit huehue

Ecah:
yer, baiklah, akan dipikirkan :D


Mrs Amie:
terima kasih puan, sudah menjawabnyer, terbelit2 dibuek nye :P

[yAN!e][pUTraJAya]:
kah kah, nak mkn juge! kalau time naik pelamin cirit2, kene la sorang sanding kat pelamin, sorang kat dalam toilet :P