Thursday, December 18, 2008

Marilah Menjaga Toilet Bersama-sama

Aku tau, ramai yg mengalami perkara yang sama dengan aku.

Ketidakpuasan hati apabila menggunakan tandas awam. Baik yg berbayar atau tandas toilet di office2 yg mana kebanyakkannya free ye tak? Ker kena bayar jugak? Gila cekik darah!

Hancing...berkarat kalau tak dibasuh tu, jangan cakapla...bersepah. Tapi terima kasih byk2 lah aku ucapkan kepada pekerja-pekerja yg sudi membasuh tandas-tandas awam di seluruh negara semua! wahhh semangat-semangat.

Tanpa anda semua, mungkin kami pengguna akan keracunan gas karbon diosida & nitrogen yg berlebihan  hasil dari sisa pembuangan tersebut...betul tak? TQ TQ!

Tapi....

Aku tatau la salah sape, pengguna ker, atau pembersih tandas ker...

Bila ada waktu, toilet hancing! isk isk isk.

Kepada pengguna sekalian, lepas guna tu, silelah pastikan tandas tu kembali bersih. Tiada bau melainkan buang air besar, atau lebihan -lebihan saki baki sisa pembuangan anda semua.

Ni siap tercalit-calit lagi sisa buangan besar tu kat lantai. Adoiiii bukannye budak2 buat keje camni...ni org besar. Memang la ade tukang cuci...tapi kalau dah kejadian tu berlaku di pagi hari, kang nak tunggu petang baru cleaner tu dtg bersih...dlm pada tu, takkan sebabkan anda, kami yg lain ni nak kene tahan membuang? Akai ada?

Pastu, ade pulak kes yg aku rase tak patut berlaku...boleh pulak tertinggal BULUUU dlm toilet! Dang!~

Ape korang pikir? Bulu kaki ke yg tercabut? Ke bulu idung?

Haaaa...Lu pikirlah sendiri.

Mmg aku rase mcm nak menjerit jer bila jumpa bendasing kurang sopan tu.

Haishhhh...sakit jantung aku dibuatnye


7 Komen:

@yue said...

hah..bulu???? eeuuuwwww....hahahaha...

naseb 'baik' la hanie nih leh jumpa bulu...wakakaka...

ahkak ni x pnh pn jumpeeeee buluuuu klu kt tnds awm...

eeuuwww!

Mrs. Amie said...

kdg2 kan cleaner dah basuh betul2 nie.. siap cuci letak sabun pewangi pelbagai.. but some of the toilet user yg bodoh + sengal.. i know u know apa yg dorang slalu buat.. no civic minded.. ! ceh

[ Hanie ] said...

kak @yue:
amboi, suke eh. kalau la kak ayu yg alaminye..tatau ape jd. Mau lri tukang jg tempat byr toilet tu...huuu

Mrs Amie:
tu la, apela agaknye perasaan clear2 tu, kalau terpaksa hadapi keadaan mcm ni ari2. Kalau hanie, haih, ku lebih rela tutup toilet tu terus. Huu..padan muka tak dpt masuk!

[yAN!e][pUTraJAya] said...

uish....
geliden bila ingat balik kisah toilet2 nih...

huhuhu....
kekadang nak masuk pun fikir 4-5 kali...

adoiyai...

The Mrs-Bride said...

btoi2.. no civic minded!! nih issue yg bagus nih.. me pun slalu hangin bila gi toilet kt office nih.. tatau la pasal apa.. kalo cleaner dh besihkan.. kang jap gi kotor balik.. bau yaAllah jgn ckp laa.. that's y me sanggup turun gi toilet tingkat bwh.. tatau apsal. .sbb kt bwh x byk ofice kot (sini 1 block byk offices) & bwh plak dkt ngan surau.. so rlalu bersih than yg kt floor kitorg..

no offense.. tp me slalu pk.. toilet kt our floor kotor maybe sbb... "cha ya nun alip" yg tak reti guna toilet n x guna air.. euuuwwww! :(

mieza said...

sgt agree wif u bebs..
dulu mgm close one eye sket la bab ni tp skang ni mmg terserlah i really want a clean toilet..hehe.

when i go to MV and Gardens, u know i sanggup jln all d way p the free toilet kat Gardens coz nak p toilet yg bersih..

and if i go to Pyramid, kan ada old and new wing kan..haa i go to the new wing..toilets are much better..haha to that extend!

[ Hanie ] said...

[yAN!e][pUTraJAya]:
tu la..kalau semua org pon berkelakuan spt kat rumah masing2, bende ni mungkin tak timbul. Kat rumah tau pulak nak bersih2, kat tandas awam, buat prangai. Haih

The Mrs-Bride:
tu ar kan. Tah la, maybe nita bole nampak perbezaannya samada sape2 yg gune :D Ni kalau dah nk gune tandas kat opis sndiri pon berjauhan..haa, mau tak terkejar2 bile sampai waktunyer? isk2

mieza:
oh really, tu la. kalau toilet berbayar, ade yg kotor camne? tak brbaloi kan? haih, tu la dorng ni buat ape dgn duit tu ntah kalau toilet tak bersih?