Monday, November 17, 2008

Ulser Mulut...Apa puncanya?

Kursus lepas, aku dapat kawan baru, dengan doktor gigi. Dia berasal dari Jakarta, Indonesia. Mula-mula aku tengok Doktor ni senyap dan menyendiri jer. Rupenya die bukan orang kita. patutlaaaaa

Aku yg sorang2 ni pun, buat-buatla ringankan mulut bertanya die. Sian pulak aku tengok kan.

Rupenye die ni doktor gigi. Aku pun mula la cite, seumur hidup aku, aku tak pernah jumpa gigi sila tgk gigi aku lekas! Budget gigi elok la kan...tapi, putih nya..gaya2 mcm nak tak nak putih, bukan kuning ok, cume agak pudar keputihannya..huh. ayat tapisan sirim

Pastu kami ni yg 'agak' jakun ni, tanye jgk mcm mana nak putihkan gigi. Dia sebut kalau nak putihkan gigi ni, tak berapa nak tahan lama. Sebab selain dari die akan menipiskan gigi, dan kene buat selalu.

Baik takyah! Nak kene buat byk2 kali la pulak. huuu.

Pastu, aku boleh tanye soalan yg keluar dari topik sikit.

Aku cakap la..masalah gigi, aku takde. Tapi masalah Ulser mulut..memang bermaharajalela dalam mulut aku ni! Aku pun tatau la ape sebab musababnya. Paling-paling dalam sebulan tu, mesti kene ni pun tgh kene ni sbenarnye. Mungkin keturunan dari Ayah aku kot. Ni sebab ibu aku slalu cakap,

"Kamu ngan ayah kamu sama jer...same komposisi badan"

Heh...memang dari bab2 dalaman badan ni, aku banyak ikut ayah aku. Apa aku sakit..die pun ada simptom2nye. Nak buat macam mane....ANAK BAPAKkKK!

Doktor tu cakap, aku kurang minum air...kurang makan buah. So tu yang buatkan ulser ni cepat datang.

Tuan doktor,
Saya ni memang la kurang minum, sebabnya tak larat nak pergi ke toilet je. Sistem perkumuhan badan aku ni sangat cepat prosesnya..sampai kan 5 min lepas minum..

Ko tunggu jap..siap la nak ker toilet je keje nye! huu. Tension.

Pastu kalau bab-bab makan buah...ni pun aku kurang sikit. Sebabnya...aku kurang sumber lebih tepat lagi, malas nak beli sendiri :D

Nak harapkan mak ayah aku beli, tapi buah2 yg aku tak berapa gemar...Cuba bagi pisang...aku memang bolah telan 2-3 biji sekali gus. Pisang mmg feveret! Sila jangan samekan aku dengan 'orang' yg berbulu lebat tu yer...aku silambam kang.

Walaupun dah selalu kene ulser ni, tapi aku still tak dapat tahan kalau ia datang. Sakit tawuuu tak?  Nak kasi baik cepat, buh Bounjella btul ke ejaannya? Ubat utk penyakit ulser mulut ni.

Yang tu pun aku malasssss letak! So...tanggunglah akibatnya.


5 Komen:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

ulser mulut jadi...
sebab budak hanie ni nakal sangat

hahahhahha

etomyam said...

sekarang tengah ulcer mulut....susah woo mau makan

[ Hanie ] said...

[yAN!e][pUTraJAya]:
Mane ade nakal lar cik yanie. Duk dendiammm jer tau :P

etomyam:
Tu ar...mmg susah nak mkn, tapi tetap selera jer huu.

Ecah said...

ulser mulut susah makan.. selera ko tetap tajam je kan..

[ Hanie ] said...

muhehehe tau takpe :P Perut kene isi...kang sakit lain plak..susah woo :P