Thursday, November 20, 2008

Pelik Tapi Benar

Isu ni dah lame perasan, cuma baru sekarang aku teringat balik.

You all perasan tak, ada perkataan yang kita guna, especially mengikut jenama, akan digunakan jenama yang sama untuk jenama yang lain? Erk..paham ke ayat aku ni?

Meh la aku bagi contoh...senang

1) Colgate

Setiap ubat gigi akan disebut colgate walaupun jenamanya Darlie ke, Fresh and white ker...cuba kalau pergi kedai, mintak kat tukang jaga kedai,

"cik/encik, colgate kat mane yer?"

ada ker yg sebut, "cik/encik, fresh and white, kat mana yer?"

Takda kan? Takpun jaranggg-jaranggg digunakan.

2) Maggie

Kalau ke kedai mamak/kedai makan, you all order macam mane? Selalunya macam ni kan?

"Mamak, maggie goreng satu, tambah telur mata ye!"

Ada ker yg order macam ni?

"Mamak, mee segera goreng satu, tambah telur mata ye!"

Takpun

"Mamak, mee goreng Sedap satu, tambah telur mata ye!"

Dah macam2 jenama mee segera ni ada kat pasaran, tapi kenapa kite duk guna maggie jugak? Pelik kan?


3) Nescafe

Ni pun kalau order, mungkin ramai yg akan guna/sebut nescafe kalau kat kedai makan atau nak beli kat supermarket. Mungkin ada yg sebut nak kopi o, tapi asalkan minuman yg berkafein ni, nescafe gak disebutnya..yer tak?


4) Softlan

Yang ni asal nak bubuh atau guna untuk baju, korang tak panggil contoh lain selain Softlan kan? Varnish? Macam janggal jer nak sebut nye :D

5) Pampers

"Sayang, nanti tolong belikan pampers anak ni...dah abis. Jenama X tau"

Tapi korang sebut pampers dari sebut betul2 jenama yg nk dibeli tu dulu kan? Pampers tu kan nama jenama jugak?

6) Planta

Bagilah ape2 pun marjerin, butter, ramai yang akan sebut Planta. Tapi bendanya marjerin tu jugak. Especially untuk letak kat roti tu. Dah terbiasa dari kecik, sebut Planta ajer la kan

Tu jer la kot yang aku terpikir buat takat ni, ni pun dibantu oleh Cik Liana untuk recall contoh2 yg ada :D

Ada lagi ker? Sila beri komen k

3 Komen:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

tang PAMPERS tu slow sket
sebab yanie pernah pi beli pampers drypers danial yg saiz L 2 bungkus sekali..

kiri kanan dok bawak

hahahha

jatuh saham...
orang ingat yanie dah ada anak

adoiyai

(^_^)

[ Hanie ] said...

muhehehe okla tu. takut org lain takmo ngorat yanie ke sbb jatuh saham tu ke? heppp kasi report kang! :P

Hunny MJ @ PinkyRetro said...

haaa...
tula lecturer kite pnah ckp...
ini bererti , jenama2 yg kite dok sebut2 tu la yg awal dlm pasaran...
huhuhu...

lg satu Milo...
apsal mintak milo kt kedai...
milo tu sbnanye minuman choc / choc drink...
tak pun mintak vico ka...
apaka...
mintak milo pun,org kedai kekadang guna vico..
hahahaha...