Wednesday, November 19, 2008

Mana Silapnya

Weekend lepas, aku dan encik tunang ke area bukit bintang & pavilion untuk mengambil gambar, belajar-belajar benda baru yg banyak lagi tak tau.

Dalam pada mengambil gambar, kami lebih tertarik dengan melihat-melihat karenah manusia lebih tepat lagi karenah anak2 muda sekarang.

Kesimpulan yg boleh aku boleh simpulkan

Gerun, Marah, Geram, Sedih

Cuba bayangkan takyah nak bayang...kalau you all semua nak tengok depan mata sendiri cubalah kesana. Lagi2 time cuti skolah ni kan. Memang ramai umat manusia yg korang boleh tengok gelagatnya.

Mula2 kami duduk ambil gambar depan Pavilion. Sekarang pavilion tu dah 'tercemar' dengan orang2 tah mane2 datangnya yg mcm mencemarkan jugak la budaya kita. Duk beramai-ramai. Bercampur laki pompuan ...siap buat shuffle, menari, buat bising dan macam2 lagi.

Dulu mase awal2 pavilion ni wujud, aku rasa sungguh suci permandangan kat luar pavilion tu..sekarang..adoi

Kami bergerak pulak ker area trafik light yg ada McD tu. MasyaAllah. Manusia kat situ, rata2 nya budak melayu yang masih di bawah umur rasa2 aku.

Yang perempuannya sorry kalau aku guna ayat kasar skit.
Bak kata kasar aku, payudara pon tak tumbuh lagi....pakai sleeveless, gaul laki pompuan, makeup ala2 gothic. Skirt atau seluar yang menampakka peha berkarat.

Yang lakinya pulak
Tak bersunat lagi, pakai seluar carrot cut, sling bag, rambut blonde, menari-nari shuffle...konon bagus.

Macam ni ker budak-budak zaman sekarang?

Kami jadi gerun dan terpikir, bila dah ada anak nanti...macam mana lah nak bentuk mereka?

Susah...memang susah. Tgk la pengaruh sana sini...kat sekolah macam mana. Aku tak tau la mane puncanya. Mau ada yang duk dalam hutan jer pas kawen jer nanti ni

Pastu aku ckp dengan tunanganku, aku ade adik yg berumur lebih kurang mereka2 ni...

Kalauuuuu la terserempak dia kat situ...apa aku nak buat? peduli apa aku...aku JERITT suruh balik!

Nak bergegar satu BB tu ke...malu ker. Lantak, yang penting..kamu balik, setle kat rumah.

Ker nak setle situ jugak? Aku panggil semua wartawan follow aku buat liputan wahh ada hati nak jadi cam Abby :D

Tolong lah, MALU. Dalam ramai2 yg duk bershuffle, bersembang2 bagus tu. Ada la sepasang mat & minah salih duk ambik2 gambar terselit-selit antara mereka. Boleh bayang tak apa dalam pikiran dorang? Macam ni hidup orang timur?

Haih...mulut aku duk bebel2 sepanjang kami kat situ. Lantakla aku sorang2 je pakai tudung kat situ. Yang penting aku nak tengok gelagat dorang.

Nasib baik aku tak 'fired' kamera aku...kalau tak, sah sah paparazi kepoh aku aritu

Dah macam Karam Sign Walia pulak rasenye buat laporan :D

12 Komen:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

mcm mana nak jawab tu ek...
zaman makin moden..
mcm2 karenah manusia kita makin nampak...

nak salahkan saper tu?

wallahualam ler....

aper2 pun....kita tetapkan dalam hati agar kita tak jadi mcm diorang...

jangan memalukan diri sendiri...

=)

[ Hanie ] said...

erm tu la yanie...iskk..masalahnye risau nnt mcmmane nak didik anak2 kita nnt (wahhh dah pikir pjg dah ni :P)
Kene byk2 kan berdoa dan berusaha utk hindarkan darinya :D

Memey Anuar said...

betul la hani.
my sis ckp when she stayed kt overseas, lagi senang nk didik anak because the white and black dah confirm. Like "jgn buat mcm tu, org islam xbuat mcm tu"

but when she come back to msia, byk grey area katanye smpi anak2 die confuse. Susah nk terangkan kenapa ada org melayu like this and like that. Pening~

melayu katenye mudah lupe. dah lupe la yg diri tu melayu, bkn mat salleh. adeh.

@yue said...

errr...errr...errrr....gulp!

bak kata nabil "lu pikir la sendrik!"

dialicious said...

dulu zaman lepak CM,pastu BB,pastu starhill,pastu KLCC skang paling cool tenggek depan pavi.itulah peredaran zaman kot..tp makin up plak kan..isk isk..abis standard shopping mall seme

Ecah said...

uish!! budak zaman skrg kan.. susah nak ckp.. kekadang didikan kat umah mmg perfect.. tp bila dah bergaul ngan kengkawan.. lain lak jadi nyer.. adeh!! riso mak ni sok kalo ade anak..

aisyah said...

huhu..lepak2 tepi jalan..shuffle tuh style budak remaja di golongan rendah n sederhana..tgk mmg akan menggeleng kepala...kazen aisyah ade sorang baru nak melibatkan diri dalam dunia shuffle..aritu mak die tak kasi g tgk kat titiwangsa...mengamuk cam ape jer..baru darjah 6 ok!

nak citer..mase aisyah kat OU ngan ali..budak2 remaja golongan atasan (boleh kenal dari segi dressing dorang..beg,kasut,tshirt sume yang mahal2 lerr...)..lagi hebat..ade one geng (dlam 10 org kot..5 couple..) dok kat tepi escalator..tak tau laa buat ape..tunggu member lain kot..but ape2pun..dorang ni dok berpeluk..n bercium..!yups..BERCIUM..!! ade satu kapel tuh..girl tu dok peluk bf die dari blakang..satgi bf die dok 'tolak2' seperti adegan ehem2..iskk..nak sebut pun segan..i was like...ternganga..literally terngaga tau takk!!..giler budak2 skrg ni..

satu..kat shopping complex kot mase tuh...bukan tempat tersorok..tgh2 org ramai...
2nd..they are like...KIDS...not suppose to do adegan2 hangat macam tuh...

series takde perasaan malu LANGSUNG..org2 keliling (mind u, mkcik2, pakcik2 n family ramai giler kat ou tu...) tgk jer..ade yang menggeleng...tapi bdk2 ni buat tak endah jer...macam tak wujud manusia lain dikeliling diorang...huhhh

nasib baik org takde camera macam hanie..klu tak org amek jer..post kat internet..iskkk...

kite yang bakal nak jadi parents in the future ni...sgt2 rase takut...series..mintak laa jauh anak2 jadi macam tuh..amin..

[ Hanie ] said...

memey anuar:
tu la wani, kalau kat oversea..kita bole bole tekankan itu ini tak bole buat sebabkan agama larang. Tapi kat sini..agama kite sendri yg buat...tak bleh nak kate ape la kan..isk2

kak @yue:
eh eh eh...rancangan bang bil ke ni :P Tu aa...masalahnyer...dorang tu tak reti nk pikir...huuu

dialicious:
yes i totally agree with u. Dulu lepak2 tepi jln, sekrang...spot2 utama kat shopping kompleks. Konon2up to date ar kan skrang

ecah:
btul tu..kadang2 mak ayah dah usaha and ajarkan bende2 yg baik, mane baik buruk. Bila dah dgn kwn2...tu semua ilang. Bila nak halang, kate mengongkong plak. Kalau tak sekat, camni la jdnye...haih

aisyah:
Erk...tu dia bakal pengantin baru memberi komen :D TQ SOOO MUCH!
Btul2..dikhalayak ramai pun bole jd keje...kot ye pon nak buat salah, cover ar skit. Ni malu dgn pakcik2..org2 lain yg tolong berasa malu dekat perbuatan tu kan. Adoi..

Jom la kite pindah hutan! :P

aisyah said...

hehehe..
terover emo kah saya..??

but seriesly..takut beb..
apelaa nak jadi kat anak2 kita nanti..
harap2 dapat laa bentuk jadi insan yang soleh/solehah..
aminn...

(ewahh..ewahh.. ;p)

[ Hanie ] said...

muhehe takde pun overnye. Semua pun risau. Tu ar...same2 la kite doa yer.. ;) Amboi2 bakal pengantin ni ye..heee

ungu violet said...

memang geli tgk budak2 zaman sekarang ni..dah tu nak buat benda tak senonoh pun mcm bangga je dpn org..

mintak2 lah adik2 saya tak mcm tu..

takut jugak, kita ckp org last2 adik/anak2 sendiri pun sama..

nauzubillah!

The Mrs-Bride said...

ya ya.. me pun slalu nmpk kt depan BB tu.. teruk btol pangainye.. ishh! takpe hanie.. teruskan membuat liputan!! :D