Monday, November 3, 2008

Kad Kahwin

Benda ni, walaupun nampak remeh, tapi kalau tak kena gaya, boleh bermasam muka tau.

Kami (aku & Mr F) dah berbincang pasal kad kahwin kami nanti nak buat macammana. Ada selisih pendapat sikit kat sini...Aku (selalunya org perempuan kot) agak inginkan kad kahwin yang agak lain dari yg lain, mungkin boleh jadi simple, murah dan semestinya haruslah berpuas hati lah kan dengan designnya.

Bagi Mr F pulak, nak kan simple, tidak membazir & ala kadar pun takpa grrrrrr! Kalau lelaki tu, laki jugak! Ada ker lelaki yang cerewet jugak bab-bab ni mcm org pompuan lebih tepat, macam aku eh? Yerla...kita nak kawen seumur hidup sekali, mestilah nak yang lawa-lawa walau tak grand pun kad nya kan.

Ada yang simple sangattt macam kad raya aku tengok, cecah samai RM 1.80 jugak sekeping walau tempah seribu keping. Design yg terkini, ada yang tak sampai seringgit pun. So, untuk selamat, ambik yg berpatutan, tapi sedap mata memandang...dan sangat berbaloi yer tak?

Aku ada lah berangan-angan, nak kad kahwin kami nanti di design oleh kekaseh hati. Bila lagi nak design kad kahwin sendiri yer tak? Takkan nak tunggu anak-anak  sendiri kawen baru nak tolong design kan? :P

So, dia boleh terima untuk designkan...yang aku pulak tak boleh nak trima..dia nak buat je macam cara Maya Karin, design satu...pastu fotostat! :( Memang laaa..Maya Karin tu org terkenal..bagi yg macam tu atau tak bagi pun sure org berduyun2 nak datang...ni kita yang berapa kerat jer kenal, bagi kad macam tu...kot org takmau datang pulak...haihhhh.

Yer la, lepas majis..orang akan buang jugak kad-kad tu nanti...tak munasabah kalau beli yang mahal-mahal sampai cecah RM10 sekeping kan? Tapi janji, macam aku cakap tadi, lawa, berpatutan dan memuaskan hati. Dan nak tunjuk anak cucu nanti, nenek ngan atok die design kad kawen macam mana. Bolee?

Aku dah servey2 kat online or majalah, dah taktau nak pilih yang mana. Korang ada list pembuat kad kahwin yang murah dan designnya boleh tahan lawa?

Marilah recommend2 kan kat aku meh :D

25 Komen:

~asyikein~ said...

hi hanie...wah kalu cari kad ker...ehhehe nway me buat kat LH creative...sana harga agak berpatutan n design byk...ehhehe check it out kay...

[ Hanie ] said...

LH cretive? ouhh TQ so much syikein..I'll browse it out :D

@yue said...

duh..ikotkn byk dh kad kawen inik...

dlu akk pn beriya nk create sndrik..
dh design kemain...
lastly, abg sulung akk sponser..tp kene ikut pale dia la..
haha..pk selamat duit je time tuh..sbb byk lg mende yg kene kuokn duittttt....huahaua...

[ Hanie ] said...

ape yg byk kak @yue? heuhue..mule2 mmg rase mcm nak design sendri kan...tatau la nanti2 mcmmane..bile semua budget dah lari sana sini :P

@yue said...

byk=byk kdai..byk kt tenet...tggal pilih je...kdg² dh tlmpau byk tgk..makin pening...isk...

Dayu said...

carik kad dah ye
mesti dah dekat dah ni nak kawen
kita ni skrg masih browse2 je
mmg terasa nk design sendiri
pastu print sendiri..
yg untuk org kampung photostat je
jimat la hanie
kawan2 je bg yg best *nanti tak kena kutuk*

~asyikein~ said...

hanie, kat LH pun leh klu u nak design sendiri pe..hehehe...u perahkan idea bagi budak2 LH yg pening kepala nk kuarkan ouput...
nwya happy hunting beb!!...besh woooo..kehkehe..lagi besh bila kad dah siap...nama sendiri tertera...kehekh

[ Hanie ] said...
This comment has been removed by the author.
[ Hanie ] said...

kak @yue:
harhar..tau takpe. Tu yg mintak tolong tu...mane tau ade yg recommended k kan ;)

dayu:
err..dekat tak dekat sgt la...tahun depan insyaallah. Nak buat kejap, nak menyevey tu yg lameee :D btul tak? Fotostat jgk?aiaiai..kang dorang mengata mcmni pulak, "aporla, kate keje besar, fotostat jer?" heee, padahal keje tak besar mane pung huehue.


asyikien:
Ic...haa kang kite duk perah otak, dorang buat lain mcm jdnya..mau meroyan plak pastu kita ni :P. Mmg tak sabor dah nk tgk nama tu tertulis nama sendri :D Baru feel pengantin tu rase dekat jerrr. (err skrang ade gak rase2 feel tu :P)

Mrs. Amie said...

Husband Amie dulu, dia yg cerewet... tue tak cantik, ni tak cantik.. kad kawen kitorang tempah kat Jakarta.. murah saje.. kalau kat sini harganya dlm RM7 sekeping.. kat sana RM1.50 saja hard cover card + postage fees, dalam RM3 je kad tue.. still murah kan compared to RM7!

nnt Amie tunjuk kad Amie wokeh!

[ Hanie ] said...

Amie:
Ouhh jakarta yer? mmg dgr sane murah bangat..tp kalau nak tambah tolak tambang and penginapa, lebih kurang kot? :D Eh, tp kalau dah byk2...berbaloila kan :D

Haa yer sile tunjuk..terima kasih didahulukan :D

aisyah said...

huhu..simple, tidak membazir & ala kadar ye..??
lelaki mmg macam tuh..
ali lagi sempoi..
mydin jer ok!! dalam kad print sendirik...kos = 40cen sekeping..;p
sib baik buat asing..hahahahha
;p

Memey Anuar said...

hani,
saya mcm bersetuju je ngan en f awak tu.

sbb rasanya cukup la ala kadar aje and duit lebih tu baik spend on menda2 lagi best cth nya barang hantaran (this, we get to use it) or honeymoon ke.

kad kawen ni sekadar formality. to me la kan. simple but nice will do.

[ Hanie ] said...

aisyah:
Aisyah ni...yg kite jumpe aritu eyh? Muhehe yerr...ade jgk laki yg cerewet mcm mrs amie tu ckp...hehe. Tah la..depends on budget jgk. Tgk la mcmmmane, mane yg sempat buat :D

Memey Anuar:
tehehe...ade yg btul gak. Tp takmo la sampai fotostat :D Tgkla mcm mane..kene rancang leklok.

Honeymoon? hee, syg,nak pegi mane nnt? kalau pegi Europe, saya rela kad kawen fotostat jer..huehuahuhue. :P

aisyah said...

iyer cik hanie, yang jumpe aritu.. ;)

hehe..takpe2..pilih ikut kehendak hati.. ;)

aisyah dulu nak buat kad kahwin macam poster mukhsin tuh..dah siap p amek gambar kat bendang lagi..satgi kene reject oleh mak.. plus kos die mahal judak laa..the cheapest can get rm1.30 sekeping..
wayyy out of budget.. hehe..
tapi hanie klu design sendiri and korang pun dah ade kenal org printer..maybe boleh dapat murah lagi?
hehe..cadangan jer.. ;)

[ Hanie ] said...

heh, kene reject? adoi, gambor ape tu sampai kene rejct tu eh? Nampak mcm main2 yer? heee

tu la..kalau dah tempah 1000, aiyayai. Printing punye kenalan, takde lg..hehe. Main redah je kot nnt :P

not-so-lil-world is said...

my along big day pon around da corner n sbg adik yg cumil kter la yg kena cr kedai nk wat kad kawin..

aah psl kad kawin pon pening sbb mak nk yg cmnie,ayh nk cmnie n klu ikutkn pilihn sumer org ti ader 5 diffrnt types of card plak..hehhehe

juz nk suggest kat akak klu rajin gi la cr kat kadkahwinku.com. dia siap letak imag n da price..affordable gak la..hehehe..=)

aisyah said...

bukan laa gambar ape sgt..
tgk gambar macam dalam poster mukhsin
yang dok berdua atas bangku kat bendang tuh..
haa..macam tu laa..

kene reject sbb kan lain dari lain tu..takut makcik2..pakcik2..kawan2..cam..err...komen buruk... huhu

tapi takpelaa..mahal lagipun...
dulu ade member kazen buat mcam poster sepet..giler smart! mase 2006 dulu..kos 50sen jer ok! syiok jerrrr...

not-so-lil-world: aritu ade member buat kat kadkahwinku tu kan...mengamuk die..lambat siap ke ape ntah..trus die tak rekemen kat org..huhu... ;p

[ Hanie ] said...

not-so-lil-world is:
mekaseh utk komen yer.
Tu la...takkan 5 kepala..nak 5 design kan? heee kang org jadi tak caya plak btul ke nak kawen ni..kad mcm2 rupe ade isk2

ic..utk letak image tu..mcm byk gak yg dah buat mcmtu skrang ni. Maybe yg different nye dorang punye servis dan harga yer tak? akan di nilai nnt ;) TQ

aisyah:
ouhh sebab tk lawa yer :D Ha? 50sen utk kad ke poster? aiya..gile murah. zaman skrang ni kalau 50sen, mau harga envelopnya ajer. huu.

ungu violet said...

saya dan tunang sependapat, yang simple yet nice, murah dan berkualiti..


lagipun buat mahal2 pastu kita tgk kad kita org campak2 je, mesti sedih..so kalau tak nak terasa sangat, buat yg murah nak campak pun lantak diorang lah!hehe..

[ Hanie ] said...

yes..i'm agree with you. Simple, murah & berkualiti ;)

hehehe...btul tu. Tapi kalau nampak org tu campak depan mata..memang akan menjenggil mata suh kutip balik huehue

Anonymous said...

hai...
blog hopping n came across ur blog..

agreed with unguviolet..less is definitely more..mmg btol ckp hani kalo xkena gaya mmg bole masam muka pasal ni..

en.tunang saya tersangattttttt la cerewetnya.in every aspect ye..

4 our card, we opted 4 simple design.xmau mahal sgt coz nti org campak dlm tong sampah gak n strictly NO PICTURE of us on the card pun 4 d same reason(no offense 2 others ye)...hehe

cari kad dlm internet tp satu pun die xkenan..so my last option saya ajak dia g satu kedai kad kahwin kat klang yg dia mcm xbrape nk suka untill we go through their sample design n i showed him 1 design yg saya sgtt suka n knows that he would luv it.

so kalo nk design cantik n material berkualiti at reasonable price maybe u can check them out..

inklink kontena..www.inklink.com.my (tp web dia xmenarik lgsg.mmg hopeless)location tepi mydin klang with a malay and indian guy attending d kedai.service pun bagus n they deliver the card as schedule..

happy hunting ye..
adib

[ Hanie ] said...

adib:
:D Thanks for share your experienc here. Tu la, kene pegi sendri tgk kan. How's their services, kualiti, harap murah jer..kot2 ade yg tak kene kan :D. TQ again yer. Akan tgk2 link tu

The Mrs-Bride said...

hanie!! now baru nak baca entry nih.. haih.. :P

anyway, my card pun wat kt LH.. ingat nak wat kt tmpt member tp rasanya LH lg cheaper kot..

ohh tapi nak tau tak? tatau la our card tu cantik sgt (ohh perasan! :P) or ok-ok sbb ada my friend tu dah berkenan sgt & buat her kad kawen sebijik cam my card... ohh tidakk! when i got the card, tergamam gak la.. tp material dia lain etc2 laa.. sib baik! hihi..

anyhow, design yg simple was what we opt for last time! simple tapi nice..

i'm sure hanie jmp the best card nnt.. okeh.. GOOD LUCK! happy hunting.. :)

[ Hanie ] said...

ouh really? Meh nk tgk design tumeh :D Erm tu la..kalau reasonable and design nye ok...mungkin kite bleh pegi LH tu ;)TQ Nit