Friday, November 21, 2008

Budget Kenduri Kawen

                                     sumber dari Fuzuri Design


Bila cakap pasal budget...memang akan memeningkan kepala bakal-bakal pengantin dan famili pengantin sendiri. Tak kira la, anda tu dah sedia kaya ke, serderhana pendapatannya ke...semuanya mungkin ada masalah sana sikit kan?

Lain la kalau kawen free! :D

Sekarang ni...semua benda pun mahal. Mau kata bunga pahar pun, harganya lebih dari seringit. Blum lagi cite bab makanan. Beribu-ribu jugak abis. Kalau pakai catering, charge nye mungkin lebih dari RM10. Tgk pada tempat plak. Kalau area banda mcm ShahAlam ngn KL ni..adoi, seram kalau tgk totalnya.

So, kalau nak berjimat.. masak sendiri...gotong-royong ramai2. Tapi tu la...kekadang sekrang ni ramai yg prefer catering. Senang. Sanak saudara semua time kenduri pun nak la jugak bergaul sesame saudarakan. Time2 mcm ni la nak jumpa.

So biar org lain yg buat keje2 mengemas, basuh pinggan tu semua.

Kalau bab-bab pelamin, baju pengantin, makeup, kalau ambik semua dalam satu pakej. Memang murah. Tapi bila dah ambik satu pakej, ada jer la yg tak kene sana sini. Kot design baju ok...tapi makeup pulak out. Makeup semua ok...baju pulak tak sempat siap.

Yer...nobody is perfect.

BUT..kalau dah kate nak buat services macam ni...silalah tepati. Kalau esok dah nak sanding, arini kata baju tak dapat nak siap. Tak ker pengantin boleh meroyan?

Ni terjadi pada member aku. Dia tempah baju kat indonesia...yerla, budget akan jadi dabomb dan lain dari yg lain dan murah kan. Pastu tau ape jd? Bila 3 hari je lagi majlis nak langsung, designer tu bawak la baju yg ditempah........

Boleh tak baju tu tak muat???

Adoi, kalau aku jd tempat die...mungkin aku pengsan 3 hari 3 malam. Mane nak cari designer lain...nak sewa jam-jam tu, sure mahal butik lain akan charge. Sebab dah last minit kan, pastu nak kene cari ikut tema nye pulak. Adoiiii meroyannnn meroyann..

Nasib kwn aku tu baik..sebab ade yg sudi tolong nak designkan. Sangat baik la budak2 tu.

Apa jadi kat designer tu? Dia ckp takyah bayar pape la...tu masalah datang dr die. Mungkin musibbah buruk kat kwn aku la tak dpt nak fit baju tu. Nasib tak baik?

Jgn nak salahkan nasib plak yer..kalau dah pro, mase ukur tu kompemkan la btul2..isk2

Tah la..gerun jugak. Doa2 dan harapan, nak semua berjln lancar...tapi akhirnya ade jer yg tak kene. Pakai wedding planner pun, belum tentu perfect ok!

Macam mana la majlis aku nanti agaknya. Sekarang, tempat je dah kompem.

Yang lain......blom lagi! Dang!~

21 Komen:

Mrs. Amie said...

hanie,

hired a wedding planner nie,ramai org salah anggap..slalu wedding planner, mereka akan buat based on budget.. kdg2, pengantin sdiri yg buat masalah.. cth, pengantin nak wedding yg meletop2.. tapi budget sket.. taknak kuar byk..nak fresh flowers je memanjang... tapi, bila bg harga, komplen.. this is the things yg pengantin perlu pikir..sbb tu pengantin ckp wedding planner bt wedding tak perfect... mestilah tak perfect klu bayarannya sikit..nak buat kerja pun kena bajet2...

if nak grand wedding, u need to spend more..kita sendiri sbgai pengantin, perlu cermin diri sendiri dulu..klu kita mampu, go n get it..if tak, cari yg kita berkenan based on our budget..mesti ada..tapi nak cari,it will take times..

based on my experience... i really love pelamin fresh flowers.. and i know the cost for pelamin fresh flowers skrg, mahal!lagi2, amie suka fully flowers yg bulat mc tue kat pelamin.. and roses..ok, kalau kita suka pelamin fresh flowers yg menggunakan fully fresh flowers, what do u expect the price for that pelamin? just calculate by ur ownself.. klu bunga roses sekuntum kat luar RM1 (harga borong la kata), so, imagine jela, berapa ribu kuntum bunga yg perlu, and ppl expect pelamin harga ratus2? so, bila bab mcmnie, pengantin yg silap...

same things goes with catering.. pengantin always expect kanopi yg meletop2, deco yg menarik, tapinak sekepala RM5 jer? is it possible?

baju plak.. ppl expect fully french lace with the cost of 1k?french lace semeter pun 400++...kena pakai 4 meter...belum kos jahit manik lagi..kos jahit baju lagi...so?think...

my advice, amie pun pernah jd pengantin and i know what the cost involved in wedding things.. my advice, fikir dulu sebelum kita buat keputusan... cari 1 budget, then kita ikut budget tue sahaja.. let say, ur budget is 50k, so semua keperluan wedding, mesti dlm budget nie...jgn cari yg lebih mahal dr nie.. if not, pengantin yg susah nnt..pas wedding hutang sana sini and kita tak nak benda mcm nie terjadi...

sekian.

p/s- wah, panjangnya aku bebel...

Ecah said...

wah!!! bagus2 komen mrs Amie.. clap!clap!clap!.. ye hanie.. kawen ni ikut kemampuan memasing jer.. :)

[ Hanie ] said...

Mrs. Amie:
Ohhhh puan amie... I likeee you! :D
Thanks so much for your longgg explaination amie ;) Really appreciate it.

Bolela take a not ye bakal2 pengantin skalian

Mmg setuju dgn point2 amie. Lagi byk yg kite hendak, lg naik la budget nye kan ;)

But on my friend experience, die gune wedding planner, pastu byr about 10k ++, last2 byk komplen yg diterima. Contohnya one of their members, x hormat kat tetamu & sedara yg dtg. Worth it ke mcm tu? isk2.

Tp tak semua yg mcmtu, i know, kan? :D

ecah:
Yer...clap clap jgk. Sile simpan & print ok cik ecah...kang nak kawen senang ;)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

tu dia..
sekali akak kat atas tu kuar dia nyer komen..

panjang...

hehhehe...

sonok baca bab2 kawin nih

cakpong...cakpong

hehehhehe

Liyana said...

betul, kena tgk kemampuan masing2. Tapi selalu tgk majalah pengantin, menonton Nona etc, membuatkan bakal pengantin kurang sedar kekosongan poket masing-masing :)
Dulu masa nak kawen guna duit I sendiri. A bit tight of budget tapi Alhamdulillah with good planning dan sederhana, things go well.

Mrs. Amie said...

tampar laju2 jer wedding planner mcm tue..agagaga

m@Ri@ said...

em ya maria setuju ngn kata2 kak amie..maria pn suke fresh flower tp dah tau tak mampu so tak yahla ambikkan..em utk kanopi lak..kalau da tau budget ciput tak yahla ambik yg grand2 sgt..buat je sendiri kalau nak grand tp murah..cth masak sendiri..buat hantaran sendiri..sumer buat sendirila..hah pastuh kalau tak elok complainla sendiri..hehe..maria pn wat kenduri budget je hanie..sumernya budget..hehe..save..duit takdek..huh..

MyAishah said...

saya link awak!!

Nurhayati said...

yes.. mengikut kemampuan..=)
kalau ikutkan semua nakkan..hihihi

Memey Anuar said...

wedding planner 10K? that's cheap. yelah biasanya wedding planner ni cover semua kan. murah kalau siap semua 10K je. slalu kan catering je dah 15K gitu kan.

yg penting ikut kesesuaian bajet sendiri. kalau nk jimat, kerah tenaga sendiri la hehe

dialicious said...

Hanie..diah nak plan my wedd seniri je kalo boleh sbb i tau byk tmpt yg murah!hahaha..aritu my fren nye wedding pakai fresh flower tp digubah seniri oleh aunty die..mmg murah giler..24 kuntum roses RM12 je!!kat bangsar.kalo imported rose mahal sket RM16 tp still crazily cheap ok!Catering plak,ade 1 ni cuma RM9.50 per person makan+arabian canopy.lauk die sedap.ayam die goreng kat situ jgk mkn panas.kalo nak tambah underlayer bwh khemah cuma RM150 je per khemah..Staff die seme pakai topi chef..kemas la.Eh if u need any contact just lemme know k...we can exchange notes!sempat promo plak kat comment org..sori ehh..haha

hhh said...

Hi Hanie..
im just engaged, n now preparing for weddng as well...pening okay!!huhu..ur wed plan ble?mine end of next year...but still,rse cm da kne wat checklist skang ni..
ckp psl bajet tu yg takot tu..kte mstila nk yg best2..kawin,once in a lifetime kn..tp,depends kt bajet gak..kalu bab mknan,snang catering la..tp,kne spend more..area kl ni,nk carik sekepala 10 hengget pn susah..kalu nk bergotong royng masak,kne kaw team ngan sdara mare n jiran2..sian plak kt diorang..

ksimpulannye,knela plan btul2 kn..
anyhoo,gudlak to u n me,nk wat preparation ni..

[ Hanie ] said...

yanie:
cakpong cakpong...silelah catit isi2 penting utk rujukan dimasa depan yer..nanti senang ;)

Liyana:
Yer betul! kadang2 terpengaruh jgk. but slalunya yg masuk tv tu, org2 yg agak terkenal kan? :D Tu yg terberangan je slalu huehue

Mrs Amie:
Kah kah, kalau bole, buat dah :P. Karate do pun siap buat nnt hee

m@ri@:
hehe tu la..kite pon rase macam nak fresh flower. But it maybe costly skit la kan ;) Tgkla camne...kalau tak mampu, buat yg tiruan punya, tapi nampak mcm fresh flower :D Harharhar...

MyAishah:
Thank you so much ;)

Nurhayati:
Hehehe tu la, kalau ikut rasa, binasa :D Silap2, Pas kawen mkn maggie jer isk2

Memey Anuar:
No lah wani, 10k tu service planner je, blom campur pelamin, catering, hiasan hantaran, baju and semua2 lah. Tu hanya utk planner tu jer :D So...mahal gak kan?

[ Hanie ] said...

dialicious:
Wahhh dats good for you ;) I will let u know kalau i need the contacts k. Bestnye ada family yg reti gubah and kreatif ni kan.

Ni yg nak kene cari salah silah keluarga, kot2 ade yg pandai bab2 ni kan :D

hhh:
thanks for your comment. Mine? gegege lagi awal dari u...insyaallah middle of year :D Tapi tak ter siap ape sgt lagi..masih diperingkat perbincangan :D

ungu violet said...

my wedding will be in valentines day..

so sila jgn berangan nak pakai fresh flowers sebab harga time tu harusssslah berganda2!!


tapi pakai bunga taik ayam murah kot?hahaaa..

@yue said...

ihiks...

dh rmai komen kn..so akakk xyah la komen ek..lalala...

yg penting..pas kawen jgn sibuk baya utang time nk kawen ritu..!!

*eh terkomen lak..wakaka....

[ Hanie ] said...

ungu violet:
haaa...valentines. Mmg akan cekik darah bunga2 time tu :D Yer seharusnya perlu mengingatkan diri. Nnt ganti lepas kawen..soh hubby belikan bunga byk2 ;)

kak @yue:
yer...kami akan bepedoman mengikut nasihatmu itu kak ayue :D eCeh..komen jer la..perlukan kngsi komen2 dari yg dah berkahwin ni :D

green apple said...

betul..nak buat majlis kawen skang bukan sikit-sikit. paling tak 20K kena ada, tu kira paling sikit la tu.

Nak lak zaman skang ada lagi ke nak buat kenduri tengah jalan cam aku dulu?

tak main okk block-block jalan ni.

@yue said...

green apple <--- kenduri tgh jalan? block² jln? ana kureng fahhammlah..ihiks...

@yue said...

*ok dh ade mood nk komen pnjang sket..:D

boleh aje nk spt yg kita impikan..
nk pkai baju apa..
nk buh pelamin camne..
nk kek brapa tgkt...
nk bg gift apa..etc

semua kene bajet AWAL...
jgn dh last minute bru hegeh² nk grab itu ini...
KOS akn 3 kali meningkat *3x ye..bkn 2x!!
pastu ati x puas..
dh pas kawen pn msh ada bunyi² ketidakpuasan ati tu...

lastly,
balik pd asal...BAJETTTTTT & JANGKAWAKTU persiapan....

*sayer bckp melalui pengalaman 'org itu' yg seblom kawen citer MAVELES...at last, mjlisnya x spt yg di kabokan itew..pick & grab saje..no managment at all!!

[ Hanie ] said...

green apple:
muhehe ade lagi kak d yg dok block2 jln. Tu yg buat kat rumah ar. Tp tu la..siap la jiran2 semua..kene alihkan siap2 kete..kalau tak 2 hari 2 mlm tak bleh bwk kete :P

Maksud kak d block jln rumah la kan? huu

@yue:
yer betul. Bila dah buat last minit tu yg cost bertambah ye tak. Mau2 plak kalau last minit, time cuti skolah...hadoi, dorang bole naik harga kaw kaw punye isk2.