Wednesday, November 26, 2008

Bila Gaji Masuk

Gambar sekadar hiasan (kredit kpd en. fuzuri :D)


Bila gaji masuk...mulala kepala ni nak beli itu...ini...begitu...begini!

Macam gaji yg masuk tu beriban-riban

Mulala nak shopping, bila tengok harga lebih skit...takpelah pospone, bulan depan la kot. Last-last sampai dah ke bulan 9 tak beli2! tu aku la tu

Nak buat macam mana? Duit kalau nak dibazir2kan memang akan terasa syg sgt. Baik di salurkan duit2 tu ke arah yg lebih berfaedah...seperti..Makan!

Apa? Makan tak faedah ke? Kang mati kempunan tak ke payah?

Nak nak pulak di zaman moden yg mana harga minyak naik, barang naik...bila harga minyak turun...harga barang tak turun-turun!

adoiii...ni betul2 berangin tau. Kalau jam harga nak naik tu..wahhh, kerajaan belum bagi permision korang dah naik kan. Kalau suh turun tu...sampai nak kerajaan pegi turun padang cek harga, baru nak hegeh-hegeh turun kan harga, ceitt...sangat tak paham.

Dulu...kalau nilai 20sen tu...boleh la jugak dapat cekelat 4 ketul. Sekarang? Masuk toilet pon dah 30 sen...50 sen pon ade ok? Bila tengok toilet...tak semenggah mana pon.

Apa...dorang guna air mineral ker kat paip tu?  Padahal masuk sebab nak betul2 kan tudung jer. Haih...nih yg nak buat tandas bergerak sendiri ni...ada sapa mau join?

Kalau sekarang, bagi 1 juta? Aku kompem, mungkin ada yg tak sampai sebulan pon abis!

Makin banyak duit yg kita ada....makin banyak yg kita akan guna. Kenapa eh? Dasar manusia sekarang ni...tak reti nak berjimat?

Yang pandai berjimat tu...mmg bagus. Tapi memang betul2 kene budget. Hidup makan gaji...jgn harap nak cepat kaya.

Kaya tu insyaallah...lambattttt skit. Compare dgn yg bukak bisnes.

Adoii...pikir pasal duit ni.... Sampai bila pon tak abis-abis!

8 Komen:

aisyah said...

huaaaa!!
gue ingat gmbr duit itu gambar duit lo...
terkejut gue..
(baru ingat nak jd photographer gak klu duit berkepuk2 macam tuh...)
hahahahhaha..
gurau jer yee..;)

ps: sokong2...pk psal duit sampai bile2 memang takkan habis..!!!

*duitduitdimanakauduit* lalalala~~~

@yue said...

hanieee..mintak cikittttt uuiitttt...hahaa

hahhhhhh....duit tu pk tuk plan bajet kawen...jgn perabes..hihi

Memey Anuar said...

hehe
sama la kita
jam nk kumpul duit nk beli something, berkoba2.
bila duit cukup, rasa sayanggggg nk blanje. last2 xbeli hiks

[yAN!e][pUTraJAya] said...

uish...kalau duit yanie manyak cam tu...la2 ni gak nak ajak saper2 kawin....ekkekkekke...

kekadang kita main belanje jer...
bila dah tgh2 bulan
mula la kering

ahaks~~~ pernah terjadi pada diri ku...kisah benar ni beb

[ Hanie ] said...

aisyah:
heee...insyaallah..akan dtg mungkin :D
haatu la..nak2 bg org yg nak kawen ni kan ;)

kak @yue:
haa yer...mmg simpan utk kawen..perabih gune kang tak pasal2 tetamu yg dtg mkn maggie pulak kang :P

Memey Anuar:
hahah tu la pasal. Byk bende dah pending ni :P Pastu sedap kan hati..yg lame bole gune lagi...terus tak beli2 :P

[yAN!e][pUTraJAya]:
jgn kate tgh2 bulan...awal2 bulan pun ade yg dah surut byr utang huu.

Ecah said...

wa!!!! kalo duit kat tgn mcm yg dalam gambar tu mau suke anak buah aku tu.. lagi koyak rabak poket aku.. hahahahaha

m@Ri@ said...

sokongla..bayar tandas 30sen padahal tak cantik pn...kotor ade toilet tu..aritu habis duit beringgit2..sbb asyik kuar msk toilet..di sebabkan aritu ade mslh kencing tak lawas...kt kl plk tu terkena...sekali masuk 30sen..bila ad berkali2..tak ke habis duit aku..huhu..

[ Hanie ] said...

Ecah:
kahkah2...lg byk duit...lagi byk la yg akan kita blanje. Kene sorok kan duit2 yg berlebih2 itu ye cik ecah :D

m@Ri@:
Tu la pasal...tu yg kalau seposen dua pon berkira skrang ni. Sebab bekal buat masuk tandas, takde duit..tak bleh masuk free2. Nak free, toilet stesen minyak jer ok lg :D