Friday, October 31, 2008

Perkahwinan, Bersediakan Aku?

Harini adalah ulang tahun perkahwinan bagi ibu dan ayah :D Happy Anniversary to both of youuuu! Love you!!

Dah 27 tahun dorang bersama. Mesti macam-macam dugaan alam rumah tangga yang dorang lalui kan? Alhamdulillah, bertahan sampai sekarang.. dan berharap untuk seribu tahun lagi :)

Last week, aku ke rumah atok saudara belah ayah aku untuk beraya...husband and wife masih bersama..tau dah berapa tahun mereka bersama? 42 tahun!!

Bagi mereka yang bertahan lama perkahwinannya...rasa bahagia sangatkan. Tapi tak kurang jugak kita dengar pasangan yang bercerai2 ni. Adoi. Ada yang tak sampai setahun, dah putus. Baru mengandung beberapa bulan, dah bercerai, ada yang baru dapat tau pregnant jer, pun dah naik turun mahkhamah. Adui. Macam mana?

Bersediakah aku untuk hadapi kemungkinan-kemungkinan konflik dalam sebuah perkahwinan atau keluarga? Tak semestinya masalah tu datangnya dari pasangan tu sendiri...anasir luar pun, banyak yang mengganggu. Wang? Rakan? Famili? Iskk..macam-macam la yg bole jadi penyebab.

Aku jadi takut...takut kehilangan dia :(

6 Komen:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

perkahwinan..
belum cuba belum tahu kemanisan berumahtangga kan hanie..


orang tua2 selalu cakap

perkahwinan ni ibarat perjudian

ada kalah dan menang

:FaMiEyiNLuRvE: said...

i'm not, just yet!
:D

[ Hanie ] said...

yanie:
:) Btul tu yanie...lg byk benda yg kita akan tempuh bila dah hidup bersama.

syamie:
:D yorlah

Dayu said...

hmm bila pikir jadik takut
tapi bila tengah seronok rancang wedding ni, tak ingat pe dah..
tak sbar nak kawin ada lah *kekekekek*
tapi semoga kita semua berjaya tempuh dugaan alam perkahwinan ni, dan smeoga semua jadik mcm pe yg kita inginkan

tak de sape yang tak suka bahagia

[ Hanie ] said...

btul tu dayu :D Setuju..takde sape tak suka atau tak ingin kan kebahagiaan.

Doa dan terus berdoa :)

Mirwan said...

yanie - kemanisan je ke...kepahitan pn kene ingt sama...klu dua² xda..bln nama pekahwinan namanya...:p

pd semua...ingatlah..
masing-masing ada bahagiannya...:D