Tuesday, October 14, 2008

Minta Tolong Bole?

Kepada rakan-rakan blog, serta pengunjung ke sini yang ada pengalaman dalam hal-hal majlis kahwin....Nak tanya...aku terbaca komen dalam salah satu rakan blog mengenai persiapan kahwin ni...

SOALANNYA BERBUNYI BEGINI:

Betul ke, kalau nak tempah tok kadi & masjid untuk akad nikah, kene siapkan borang nikah dulu??
Aaaa..mesti nak kene ada sijil kursus kahwin kan? Aku punya memang ada, sib baik dah pergi kursus awal-awal yang kurang pasti adanya adalah...Encik Tunang sayangkuu ituuu....dia taktau dah letak mana sijilnya...kang ilang...kene pegi lagi sekali?

Aaa harusla mencari sekarang yer sayang...kang tok kadi fully booked!! Payahhh! Date dah cantik-cantik pilih...kene postpone huehuehue sbenarnya dah nak kawen sangat dah ni >:P

Eh, lagi satu..kalau nak isi borang nikah tu, kene ada HIV test punye result ker?

Sorang kene ambik pengesahan di Johor, dan aku Selangor...kang lambat-lambat...masalah lain pulak timbul yer tak.

Tolong yer kawan-kawan...beri komen peliiisssssss :D

20 Komen:

Mrs. Amie said...

Hanie, sebenarnya pegi jumpa dulu tok kadi tue..borang semua akan disediakan oleh tok kadi tue dan dia akan guide kita pasal semua hal2 yg perlu diuruskan..kita jumpa tok kadi, bukannya hanya sebagai org yg nak nikahkan kita jer.. patutnya kita jumpa tok kadi tue, minta nasihat dr dia..mcm mana nak settlekan all the things related to akad procedure.. and how they can help us... nie la masalahnya org skrg.. patutnya kita berbaik dgn tok kadi n tanya dia semua perkara..bukan hanya cop dia sbgai jurunikah jek.. kan?

[ Hanie ] said...

OoOoOOOOo...Thankskssss Amie! :D Bole jd consultant la amie ni.

Laa yeker...tu la kan, ingatkan hanya utk nikahkan kita jer. Masa pergi kursus kawen, dorang takde mentioned pon pasal amie ckp ni. At least bgtau la kan...Yg dorang byk citekan kat kursus, pasal borang2 tu. Thanks again amie ;)

@yue said...

eh..Mr.F tu org joho ke? kem slm..sekampong :p..wakaka...

yang..
tunang tu kene setelkan borang dia dlu okeh..tu dh ilang sijil kusus tuh..1st tu la kene ade...

peh2..bru hanie mulakan lngkah² seterusnya...xde borang dr phak lelaki..x valid lg borang hanie itukkkk...

kedua² pihak mst ada HIV test..sume tuh selit kt borang...

anta kt jabtn agama dlu seme borang dua² pihak...

baru lah leh ngadap tok kadi utk set date okehhhhhhhh....

ada phm ka? tarak phm..pigi tanya itu dato'..keh keh keh

@yue said...

ehh coppp!!..tu prosedur kt jabtn agama Joho ye..tatau lak kt selangor cemana...x byk beza rasanya..

Twiggy said...

Don't know kat selangor camane, but when I got married the other day (Wilayah area), first fiiiirst skali kena pegi kursus kawen. Then, pegi pejabat agama gieh amik borang-borang yang berkenaan. Pastu buat segala-gala benda yang perlu including buat HIV test pesumekejadah tu, then baru pegi jumpa Tok Kadi.

Sebab Tok Kadi tu pun nak kena chop sana, chop sini, pastu check betul ke dak kita isi borang tuh. Ada some borang kena isi depan dia la pulak. Nanti kalau menonong jek pegi jumpa without any borang (atau pape effort yang menunjukkan kita dah buat research), memang la dia maleh nak layan. Hehehhehe...

But that's speaking from my experience from the Wilayah side lah :)Good luck!

[ Hanie ] said...

Kak @yue:
haa tu la kan, kene ade sijilnyer dulu...kang tak lepas! dah la sijil tu valid seumur hidup...ke die pi sorokkan? huehue.
Ic, kene kire jumpe tokkadi, bila dah setle semuanya hal2 borang la yer? bistu, kalau tok kadi dah kene booked by that time borang dah isi, camne plak? adoi. Mekasih kak ayue :D


twiggy:
Ic..but HIV test tu, die valid utk 6 months je kan sebelum kahwin? ke lebih dari tu? hehehe ye tak yer...kang jumpe tok kadi, tatau pape, tok kadi pun cam tak konfiden nak kasi kawen. Padan dgn muke :D.

Oke, TQ sooo much twiggy, ni pun dah membantu sgt dah ;)

[yAN!e][pUTraJAya] said...

alamak hanie san....bab2 nikah kawin nih...yanie lom ada pengalaman...muehehhe... ya ampun deh....

@yue said...

hanie..dun wurilah..slalu bab² cenggini x lbh dr 6 bln punye hal...sbb ikutkan hiv tu valid 6 bln je kan...

jp..plan nk kawen bln brapa ni??

[ Hanie ] said...

Yanie:
haiyaa...takpe cik yanie. Hanie paham, nanti bleh jd rujukan cik yanie pulak pasni ;)

kak @yue:
Risaunya sebab nak kene setle semua hal borang tu, baru bole booking tok kadi and masjid? haiya..kang semua fully booked, kang ade yg kawen lari kang..huehehe.

Syhhh...tarikhnya akan di announce kemudian yer :D

@yue said...

bkn tarikh ye...bulan ye...nk tau sbb nk wtkan hmework *poyo...wakaka...

~asyikein~ said...

hi hanie..just drop by..well me speaking from side of selangor part la...=)from my experience
1st-attend kursus kawen - if sijil hilang mintak kat jabtan agama (JAKIM) to reprint-it happens to one of my fren
2nd-amik borang permohonan pernikahan at Jab.Agama - me amik sept. ritu,3mth before as kursus ckp.
3rd-amik HIV test dimana2 klinik kesihatan kerajaan yg berdekatan-takperlu ikut negeri pun xper..if under JAIS nk amik wilayah nyer klinik pun boleh as long in mesia-FOC
4th-tunggu lelaki nyer borang complete then compile sekali ngan borang kita
5th-make appointment ngn jurunikah-bwk wali,saksi2org,complete borang utk dia sign n chop..wali saksi pun ken sign dpn jrunikah + cop tarikh nikah!
6th-dah dpt sign jurunikah/hntr borang2 gie jab.agama-sijil kebenaran bernikah akan dikeluarkan after jab.agama satisfied with the borangs.-kene byr rm5
7th-then sijil kebenaran + borang yg diattach tu kene serah kat jurunikah a week be4 date nikah kita..

nway if mik kat JAIS,shah alam..dia akan terangkan proses2 yg perlu...(^_^)..have fun..like me!..kehek

Memey Anuar said...

saya tau date! hihi
acah mak enon.
hanie, bukan HIV result cuma 3 mths je ke validity.
Kalau xsilap la.. cuba cek balik. and bgtau saya skali ye :p

p/s: tah2 fzi sorok sijil takut nk nikahhh hehehe :D

[ Hanie ] said...

kak @yue:
errr...alahai...bulannye, dalam tahun depan, bulannye tu yer kak @yue (Secret!)

asyikien:
Thanks a lot shikien! banyak membantu tips2 itu. ;) Anyway, smoga success for your wedding yer. Sebulan jer lagi...wee hoo

memey anuar:
aaa? 3 months je ey? mane plak yer kite dgr 6 bln :D huhu. Nanti cek balik, rase mcm ada time pegi kursus kawen dulu, dorang bgtau.

Har har, takut eyh encik F? :P

The Mrs-Bride said...

hello hanie!! lamanya x gi sini..

well, my experience sama cam ~asyiekin! :) semua steps tu sama.. tp pasal nak book tok kadi tu.. sbb my dad kenal ngan ustaz2 masjid sect16 & masjid negeri.. so just jumpa them & set the date.. tapi ustaz tu still soh kasi cepat2 borang utk book date & time.. that's why once Hubby dah siapkan form dia, i angkut my dad & saksi2 jumpa ustaz tu utk sign2 surat kebenaran.. then just kasi my dad the surat kebenaran.. my dad jumpa jer imam masjid negeri tu.. terus confirm date & time! and kitorang settle kan tu dalam 2,3 months b4 wedding..

so u better hurry! we were the first couple yg dinikahkan on 16/8 by imam masjid negeri SA.. nikah pagi2.. hehehe..

so semoga selamat laa semuanya yekk..

p.s. don't worry! hiv test kejap sgt.. tak sampai 5 minutes.. :P

Fuzuri San said...

mcm nk kantoi jeh muslihat sayeh.. adoii ;p

The Mrs-Bride said...

btw... once my dad anta borang kt imam tu, takyah risau dah sbb dia terus note dalam jadual dia utk my 'date' tu.. so bersiap sedia lahh tunggu hari nikahnyaaa.. hehehehe.. cepat laa kawen hanie!! :D

[ Hanie ] said...

The Mrs-Bride:
ouh really? senang la camtu. Sama mcm my case, ustaz tu, mmg dah kenal, and dia ajar I ngaji dulu2 (tah die ingat ke tak) tp tu la, maybe my dad pun tatau prosedurnye kan, so anak die ni la kene remind ape2 yg perlu huu.

wah nikah masjid negri eh? best2. Tu la..harap2 semuanye jln lancar. Thanks for your help nita ;).

fuzuri san:
Huik...eh eh eh, nak lari eyh? kang ada adegan hindustan di tengah bumi malaysia ni kang :D

[yAN!e][pUTraJAya] said...

hanie....babap sama itu fuzuri san...muehehhehe....

The Mrs-Bride said...

no dearrr.. me nikah kat umah laa.. tp ustaz masjid negeri yg jadik imamnya.. tp my dad yg nikahkan.. errr paham ke? hehehe..

supposedly, utk section 4 kene thru kariah masjid sect16.. ntah hape kan? dh la my hse cam dekat gilerrr ngan masjid negeri (hanie pun tau kan!).. tp time me dulu, imam sect16 tu uzur & tak sihat.. so JAIS soh go thru imam masjid negeri jer.. sbb tu laa! heheheh..

anyhow, ur hse sect19 kan.. ikot mana ekk? :)

[ Hanie ] said...

Ouhh gitu ker. Paham2..so your dad jadi wali la kan? Heheh.

Nak buat camne...terpaksalakan..kang ada yg import tok kadi jauh2 lagi payah :P

Mine? tatau la lagi ni...kenela encik fuzuri ni cari sijil kursus kawen die dulu! gagaga. Nita just nak tanye...yg HIV test tu, valid brape lame eh?

Yup, ss19..hehe ikut SMC dulu skrang dah tukar nama (lupe plak nama die) Takpun, hotel depalma. hotel tu kat ss19 :)