Monday, September 22, 2008

Duit Hantaran

Aku ada kemusykilan la nak tanya pendapat atau pengalaman korang semua...

Mengenai duit hantaran..
Aku bukan nak tanya berapa jumlah duit hartaran yang patut Si Lelaki berikan pada Si Dara di kala zaman yang semua barang pun naik melampau ok...naik-naik harga kengkadang tak logic dek akal

Yang aku nak tanya, BILA sebenarnya duit hantaran ni wajar diberikan pada Si Bakal Pengantin Perempuan? Berapa bulan sebelum majlis seelok-eloknya? Atau dihari majlis?

Misal kata la kan, kalau duit hantaran ni diberikan sebelum majlis, jadi cek duit hantaran masa majlis pernikahan tu nanti, adalah cek kosong la yer?

Aku minta kepada mereka-mereka yang dah berkahwin, pengantin baru, pengantin lama atau sape saja yang ada pengalaman mengenai hal ni, agar dapat berikan pendapat...

Almaklumla, Si Bakal Pengantin ni sedang merancang-rancang lagi :D Banyak benda yang kurang pasti. TQ


11 Komen:

@yue said...

uh..ni pengantin baru nk jwb..ekeke..

#Yang aku nak tanya, BILA sebenarnya duit hantaran ni wajar diberikan pada Si Bakal Pengantin Perempuan? Berapa bulan sebelum majlis seelok-eloknya? Atau dihari majlis?

=ikut perbincangan dua belah pihak benanya..sbb:

1) ada duit hntaran tu dgunakan utk famly pmpan utk cover mjlis..so, phak laki akn bg bbrpa bln seblom..

2) ada duit hntaran tu hak mutlak si pmpan..so nk bg bebila pn boleh...

#Misal kata la kan, kalau duit hantaran ni diberikan sebelum majlis, jadi cek duit hantaran masa majlis pernikahan tu nanti, adalah cek kosong la yer?
= ye selalunya cek tepooo jek..utk meriakkan dri..woppsss..kekeke..xyah buh kt cek pn xpe..yg pnting mas kawen..

adekah menjwb soalan iteww?? mybe org len leh bantu cik hanie kite ni...sekian..

[ Hanie ] said...

oooo mcmtu. A'a eh, lupe plk nak tanye my parents bab duit hantaran ni dorang bincang mcmmane aritu. Barang2 hantaran dah tanye dah :D

Mekaseh kak @yue ;)

Mrs. Amie said...

Hanie,

For me, (based on my experience), duit hantaran bagi b4 kawin... ask urself dulu.. duit hantaran nie utk kegunaan siapa? ur family or its yours? klu family, dah sah2 la bg pd family kan.. but for me, duit hantaran tue, my dad kata ambil utk byr duit baju, make up etc etc yg amie blh guna..

But this one, u kena bincang baik2 la dgn pihak lelaki, bila u nk guna duit tue..ok?

The Mrs-Bride said...

Heyyoo! :)

Well, as for me plak.. As discussed with Hubby, dia ckp duit tu mine.. Tp me kasi parents guna dulu utk cover apa patut.. N insyaAllah my parents will give me back the money.. :)

Tp Hubby gave the duit sebulan b4 majlis.. N time wedding tak tunjuk pape cheque pun, Hubby x suka.. heh.. So just mas kawen la.. Dun worry! Takde org tny pun pasal duit hantaran mana cheque nye.. :P

Tp tu la.. terpulang kt memasing la.. :)

[ Hanie ] said...

Wah, kebanyakkan respond dari pengantin2 baru yer :D. Mekaseh.

mrs amie: erm kalau ikut kan...mcm budget utk baju pengntin, pelamin, make up,dan segala2 yg melibatkan perhiasan dan juge tolong sket tang makanan tu. Erm, kene discuss btul2 ni dgn dorang kan heee. Mekaseh amie.

the mrs-bride: ouhh...like that. sebulan je yer...tak tunjuk? ok gak idea tu...tp kang org duk tanya...brapa hantaran, jenuh plak nak menjwb.. :P bukan sorang dua akan bertanya...nway, TQ ;)

m@Ri@ said...

hye hanie..

maria tak kawin lg sbnrnya tp byk bc psl selok belok adat kawinla..yg maria tau..kalau ikut adat..(kedah esp sbb i org kedah)..pihak lelaki akan bg half duit dlm 1 majlis...(majlis ape nth nama die lupa..half lg duit akan d bg pd phari nikah..tp nowadays ikut kedua2 belah pihakla..ade pihak yg jenis bg sumer duit hantaran hari nikah tu..depends dkt u n ur family..

Memey Anuar said...

nk respon gak hani :D hehe

psl hantaran2 ni (walaupun blom ade exp, tp dah 2 perahwinan dlm family)

duit hantaran diberi semasa hantaran. Cek tu mmg cek tipu. Sbb org dah xbuat taruk duit berkeping2 dlm album kan :) bahayaaaa..

tp terpulang jugak kalau bride nak guna utk kenduri. itu kene bg awal sket la..

ataupon, kalau groom dah cukup duit and takut terguna ke apa ke..bg la awal2 hehe

kang abes duit die beli lens la flash la hihi :D

[ Hanie ] said...

m@Ri@: ouhh camtu eh? ade majlis khas? wahhh unik tu :D. Anyway thanks for your comment eyh. Nanti maria plak..buat mcm mane? :D

Memey Anuar: Tu ar, byknye pakai cek tipu ye on dat day. Erm cop...duit hantaran diberi bukan dlm hantaran eh masuk wani? (terkonpius kejap) :D

hehee ayat2 terakhir tu utk si jejaka tu kah? huehue. Tu la..duit kene btul2 simpan, kang ade jer suara2 ghaib yg suh beli bende lain...kuikui

Memey Anuar said...

hmm kalau dlm family wani, cek tu simbolik je. duit dah masuk dlm account hehe

tp masa kakak, cek tu valid. tp jgn wat cash cek plak hehe

kalau wani, duit kene simpan dan sorok. suruh org lain sorok. lg bgs suh org yg kite takut nk mtk hehe :D

nadxoxo said...

walaupun dh lama entry ni, masih nak kasi pandangan juga leh tak? :D

sy lum kawin lg jugak tp adelah sedikit pengetahuan yg ingin dikongsi.

sy tatau hanie org mana, tp sy kasi 2 situasi lah kat sini.hehe

1. kalau belah pantai timur (sy lah tu hehe), mas kahwin = wang hantaran. katakan wang hantaran RM10k, nnt dlm akad akan sebut "Aku nikahkan dikau ..... dgn mas kahwinnya RM10k TUNAI"

apa yg sy tau dari ustaz, xboleh pakai cek kosong kalau lafaznya "Aku nikahkan dikau ..... dgn mas kahwinnya RM*** TUNAI" (TUNAI tu bermakna di sini, dlm cek tu dh masuk duit dh awal2. duit dh ada dlm akaun).

Tapi kalau duit hantaran kesemuanya tu dah dibagi dulu kepada pihak perempuan utk tujuan wat preparation majlis dll, boleh la guna akad "Aku nikahkan dikau ....." (xde ayat "dengan mas kahwinnya RM***") tapi kene ckp awal2 kat jurunikah takut dia terlepas ckp part mas kahwin tuh

kalo dh kasi separuh je, dlm akad sebut baki mas kawin/hantaran yg tinggal je

2. kalau selain pantai timur pulak, mas kahwin lain kan dari wang hantaran? jadi wang hantaran nak kasi bila2 tu terpulang la pada persetujuan kedua2 belah pihak :)

besnye ade aura2 nak kawen nih..hehe

[ Hanie ] said...

hee thanks nad ;) Baru tau ade perbezaannnya yer. TQ TQ ;) Sama2lah kite membuat persiapan dan mengumpul ilmu ;)